COMARCA
- Juneda

Juneda reorienta el casal d’avis com a centre de serveis

(foto: Aj. Juneda)

La celebració de la Castanyada ha servit també per reinaugurar el Casal d’Avis de Juneda, al qual l’Ajuntament vol donar a partir d’ara un nou enfocament. La sala s’ha pintat, s’ha canviat clavegueram, s’han ampliat espais i s’ha reduït la barra del bar a la meitat, però el canvi de fons no és tant en l’espai físic sinó en les funcions que aquest desenvolupa. “El bar és important, però és il·lògic que sigui l’única funció d’un equipament”, explica l’alcalde, Antoni Villas.

Totes les edats
Juneda ja té un centre cívic, el Complex Cultural, de manera que es vol que el Casal sigui un centre de serveis on, per exemple, una persona ajudi la gent gran a gestionar els medicaments, on hi hagi un servei de podologia dues vegades a l’any o on s’ofereixin dos dinars setmanals a preu econòmic. “D’aquesta manera –explica Villas– incentives que els que estan sols a casa surtin i s’arreglin i, al mateix temps, pots fer-los un seguiment i detectar possibles problemes abans no sigui tard, ja que la tramitació de la dependència pot tardar entre sis mesos i un any.” L’alcalde recorda que dels 3.500 habitants del poble, un miler són jubilats “i al Casal no hi eren”.

A part de la gent més gran, es vol arribar també a franges d’edat més baixes dins dels mateixos jubilats. “Els que es jubilen ara no tenen les mateixes necessitats que els que ho feien abans, no poden recloure’s a jugar a cartes”, diu Villas, que aposta perquè al Casal s’hi facin cursos, xerrades, tallers, etc., per a totes les edats. Les entitats organitzarien l’activitat i l’Ajuntament hi col·laboraria.

El bar redueix horari
Una de les afeccions dels usuaris actuals era anar-hi a veure el futbol. En aquest sentit, si el Casal de la Gent Gran ho organitza com a activitat i es fa càrrec del pagament del servei televisiu es podrà fer, però no com a bar. De fet, el servei de bar només romandrà obert de nou a onze del matí i de tres a sis de la tarda. La idea, segons Villas, és estendre la fórmula a altres municipis de la comarca, quatre o cinc dels quals ja s’hi haurien interessat.