COMARCA
- Les Borges Blanques

El CAP de les Borges rep un certificat de qualitat del Departament de Salut

(foto: arxiu)

L’Equip d’Atenció Primària de les Borges Blanques ha rebut una de les set acreditacions amb què el Departament de Salut de la Generalitat reconeix la qualitat del servei sanitari a set centres de Ponent. El de les Borges és l’únic d’aquests que no és a la ciutat de Lleida, ja que la resta són els CAP de Balàfia-Pardinyes-Secà de Sant Pere, Bordeta-Mangraners, Cappont, Eixample, Primer de Maig i Rambla de Ferran.

Aquestes acreditacions de qualitat són un procés habitual en els hospitals públics i es basen en l’avaluació integral de la gestió, els serveis i els resultats, la identificació dels punts crítics i les oportunitats de millora dels equips. S’inspiren en el Model d’excel·lència de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat (EFQM) i s’examinen criteris organitzatius com el lideratge, l’estratègia, la gestió dels equips d’atenció primària (EAP), les aliances, els recursos i els processos. Quan aquests criteris es compleixen, permeten obtenir bons resultats, que també s’examinen en aquest procés, en aspectes com la ciutadania, els professionals, la societat, la salut i la sostenibilitat.

Amb l’acreditació a l’atenció primària es garanteixen unes determinades pràctiques relacionades amb la qualitat del servei sanitari i la seguretat dels pacients; aspectes que comprometen els centres d’atenció primària amb l’excel·lència del servei -entesa com equitat, efectivitat, eficàcia, seguretat, satisfacció, accessibilitat i competència professional-, els usuaris i els professionals. Els bons resultats obtinguts en aquest procés d’acreditació es troben entre una puntuació d’entre 91 i 96 sobre 100.

L’any 2015, aquest procés es va aplicar per primer cop a l’atenció primària i a Ponent es van acreditar 14 dels 22 equips que hi ha. Aquest any 2016 se n’han acreditat set, que Des de l’any 2012 s’estaven preparant per al procés d’acreditació, havent passat una autoavaluació i una auditoria externa del Departament de Salut.