COMARCA
- Les Borges Blanques

Mossos i Guàrdia Urbana reforcen la vigilància els dies de compres nadalenques

Els agents informant a una botiguera (Foto:M.F)

 Coincidint amb l'increment de les compres de nadal, els Mossos d'Esquadra, conjuntament amb la Guàrdia Urbana en el cas de les Borges Blanques, ja tenen activat el Programa Operatiu Estacional (POE) Grèvol. L'operatiu, que té com a objectiu garantir la seguretat durant el període de vendes nadalenques, se centra en tres eixos: campanya de difusió i patrullatge a peu per zones comercials, vigilància de polígons industrials i àrees de servei i dispositiu per evitar els robatoris en habitatges. A la resta de la comarca l'operatiu arriba també de la mà dels Mossos d'Esquadra, que augmenten el patrullatge.

Prevenció d'estafes i furts en comerços

El primer eix, format per dos agents a peu de Mossos i Policia Local, se centra en una campanya de difusió pels comerços i empreses. Els agents transmeten als comerciants alguns consells de seguretat a tenir en compte i comenten els casos amb els quals s'hagin trobat per tal d'ajudar en la prevenció d'altres estafes o furts posteriors. Els delictes més comuns, tal com expliquen el sotsinspector dels Mossos d'Esquadra de les Borges, Sebastià Mas i el caporal de la Guàrdia Urbana, Alfons López, els delictes més comuns són estafes a l'hora de donar el canvi o furts per descuit. "Són persones que tenen estudiat el moment de cometre el delicte. Analitzen la situació, com per exemple què ha demanat un client anterior que hagi requerit que el botiguer entri a la rerebotiga i, després, quan estan sols, demanen el mateix i aprofiten l'absència del comerciant per furtar", explica el sotsinspector Mas. Normalment, segons la policia, són petits furts per la revenda. "Roben una colònia, llaunes d'escopinyes o un pernil bo envasat i ho revenen en mercats de grans àrees metropolitanes", explica el caporal López.
Durant la campanya de difusió d'aquest matí a les Borges, coincidint també amb el mercat setmanal, alguns comerciants han coincidit en destacar les estafes per bitllets falsos i sobretot, estafes en el canvi de diners. "Et volen enganyar a l'hora de tornar el canvi, fent-te dubtar entre els diners que t'han donat i, per tant, en els que has de tornar", expliquen des de La Ferreteria. En el cas del mercat setmanal alguns paradistes també expliquen als agents que, en cas de dubte sobre si els estan donant algun bitllet fals, opten per no agafar-lo.

Polígons, àrees de servei i habitatges

Dins del POE Grèvol també s'incrementa el patrullatge en polígons industrials i àrees de servei on estacionin camions. L'increment de les vendes fa que, en aquestes èpoques, les empreses també produeixin més i, per tant, tinguin més estoc a les fàbriques. De la mateixa manera passa amb els camions, carregats també d'estoc nadalenc. Finalment, inclòs també dins del dispositiu Grèvol, també hi ha un reforç de la vigilància policial en zones residencials, ja que, segons expliquen des dels Mossos i la Policia Local, bandes criminals organitzades aprofiten les absències de veïns a casa seva aquests dies de festa per entrar-hi i cometre furts.

El dispositiu Grèvol es va activar el passat 21 de novembre i finalitzarà el 15 de gener del 2017, just passats els primers dies de rebaixes. Els cossos de seguretat recorden que la col•laboració ciutadana és imprescindible per al coneixement dels delictes i evitar-ne de posteriors.