COMARCA

Els últims dies de l'ocupació feixista de les Garrigues

[Reproduïm part de la crònica de seguiment diari que vam publicar fa dos anys sobre l'arribada del front de guerra l'hivern de 1938-1939 a les Garrigues, les dures batalles i bombardejos que hi va haver i l'ocupació final de la comarca per part de les tropes de Franco.]

5-6 de gener de 1939

Amb la caiguda de la Granadella fa uns dies, i ahir la de Castelldans, poca resistència troba ja el feixisme al seu avanç. Avui mateix, vigília de Reis, els Fletxes Negres i Blaves han arribat a Juneda, a les deu de la nit. És un poble desert, amb la majoria de famílies refugiades a les cabanes, encara que fa molt fred. Cap a les onze, les mateixes divisions italianes comencen a ocupar les Borges Blanques junt amb alguns efectius provinents de Castelldans, que són els primers a arribar al poble per la Creueta. Fins a la matinada, el domini no serà total.

Les Borges està en ruïna. Edificis caiguts, destrossats, cremats, són el testimoni dels brutals bombardejos que ha patit. A més, les forces republicanes, que ara són prop del cementiri, a uns 2 km del poble, el bombardegen amb artilleria. A poc a poc, els carrers es van omplint de soldats espanyols, italians i marroquins. Algunes de les cases que queden dempeus són saquejades. La crònica del diari Heraldo de Aragón diu: “La ocupación tuvo una gran belleza. Se llegó a altas horas de la noche, una magnífica noche de luna llena. Y en Borjas, el feudo de Macià, y en su propia plaza central, quedaba clavada la bandera de España.” Quin dia de Reis.

Una mica més a l’est de la comarca, els Fletxes Verdes −els mateixos que havien ocupat Castelldans−, junt amb la Divisió Littorio i la 4a Divisió de l’Exèrcit de Navarra entren ja a l’Albi i Cervià. La cadena muntanyosa del llevant garriguenc permet encara una última resistència republicana, però acaba cedint i les tropes feixistes, amb l’ajuda de l’aviació legionària, ocupen Vinaixa. Són quarts de tres de la tarda.

Junt amb Vinaixa cauen el Vilosell i la Pobla de Cérvoles. El Vilosell se l’han trobat quasi desert, tothom era a les cabanes. Els italians s’han allotjat a les escoles i la legió Còndor ha instal·lat artilleria a la partida dels Oliverets. Tot plegat no ha estat senzill, tampoc. “En los sectores de Vinaixa y Vilosell la lucha es violentísima, conteniendo nuestras fuerzas a las invasoras que sufren enorme número de bajas, a pesar de todo el apoyo de medios materiales”, deien fonts republicanes. S’han enterrat 27 italians al cementiri de l’Albi, 50 a Tarrés i 25 a Vinaixa. Quant a bombardejos, entre ahir i avui han rebut els Omellons, Vinaixa, Arbeca i Fulleda.

7 de gener de 1939

Avui no ha caigut cap poble, però s’ha bombardejat Arbeca. L’exèrcit navarrès, això sí, ha fet moviments entre la serra de la Llena i el Montsant, fins a establir la línia de front al vèrtex Comansagarra, al km 6 de la carretera del Vilosell a la Pobla de Cérvoles i a tota la Llena.

8 de gener de 1939

Poc queda ja de les Garrigues per ser ocupat pels franquistes. Els Fletxes Negres i Blaves que venien de les Borges han anat cap a la Floresta i els Omellons, mentre que els Verdes i la Littorio han anat a Tarrés i l’han ocupat. A la Floresta, però, els italians no s’esperaven trobar la defensa que havia organitzat Líster al fugir de les Borges, aprofitant les vies del tren com a trinxera. Això els ha sorprès i han patit nombroses baixes. Tot i així, els republicans finalment s’han hagut de replegar. Als Omellons, refugiats i molts veïns del poble han agafat les seves poques pertinences i han fugit per la carretera de l’Espluga Calba, barrejats amb els soldats que acabaven de dinamitar el pont.

9 de gener de 1939

Avui, els franquistes han acabat de pentinar el nord de la comarca i han ocupat Torregrossa, Puiggròs i Arbeca. De fet, ja a Miralcamp han enllaçat amb l’exèrcit de l’Aragó.

10 de gener de 1939

Els Fletxes Negres i Blaves avancen per la línia de la carretera Arbeca-Belianes i entren a l’Espluga Calba, seguint cap a la Roca Tomasa i Fulleda, que també ocupen. Amb aquest poble s’acaba, avui, l’ofensiva franquista i la resistència republicana a la comarca. Per a moltes famílies s’acaba, també, la guerra i comença una llarga dictadura. Han estat 18 dies de combats i bombardejos per creuar les Garrigues, més del que les tropes franquistes tardaran a arribar i entrar a Barcelona. El 10 de febrer, només just un mes després de deixar la nostra terra, Franco arriba a la frontera amb França. Dos dies després morien cinc nens a Fulleda jugant amb bombes abandonades al Racó del Bolet.