COMARCA
- Les Borges Blanques

L’Espai Macià recupera i exposa el domàs del Centre Democràtic Republicà

(foto: Aj. Borges Blanques)

L'Espai Macià de les Borges Blanques ha recuperat i restaurat el domàs del Centre Democràtic Republicà (CDR), que ara es troba exposat en una vitrina feta per a l'ocasió. Va ser al CDR, un dels principals focus de la vida social i política de les Borges del primer terç del segle XX i on Francesc Macià es va forjar políticament i ideològicament. L'any 1933, el centre es va refundar com a Centre Republicà d’Esquerra.

Actualment, es conserva només la façana del que va ser la seva seu al carrer Nou de les Borges. El CDR, però, havia tingut fins i tot escola pròpia, situada a l'actual placeta de les Escoles de la República i adscrita a la Institución Libre de Enseñanza. Amb l'ocupació franquista, les dependències van passar a fer de seu de Telefónica i de la Falange. Entre els membres destacats del CDR hi va haver Pere Mias, que va ser conseller d'Agricultura tant amb la Mancomunitat com amb la República presidida per Macià, així com Joan Navés, primer alcalde de la Segona República o Ramon Fabregat, implicat als complots del Garraf i de Prats de Molló i director general d'Indústries Alimentàries durant la Guerra Civil.

El domàs del CDR, considerat de gran importància històrica, ha estat cedit a l’Espai Macià de manera indefinida per una família de les Borges i ha necessitat una restauració per tal de millorar el seu estat i poder-lo exposar en les millors condicions.