COMARCA
- Les Borges Blanques

Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues, una aposta pels productes de casa

La 54a Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i de les Garrigues de les Borges Blanques enguany destaca per posar èmfasi especial en el comerç de proximitat i els valors de la dieta mediterrània. D’aquesta manera, es reconeixerà la contribució que fan les cooperatives i els petits elaboradors de productes agroalimentaris de proximitat i d’una qualitat garantida a la vertebració del territori i a l’impuls de l’economia del conjunt del país. Per fer-ho, des de l’organització han volgut innovar en la repartició dels espais dins del recinte, donant la possibilitat de tenir estands més petits i, per tant, també més econòmics, per tal de permetre l’entrada d’aquests productors i cooperatives més petites, que normalment no s’atrevien a adquirir un espai tan gran com els dels altres expositors. Aquests estands també seran al pavelló de l’Oli, per tal que molins privats i petites cooperatives també puguin promocionar el seu producte.

A més, com un valor estretament lligat a l’oli d’oliva de qualitat com és el de les Garrigues, també es faran demostracions de cuina per ensenyar com cuinar els productes de la terra, com un taller de coca d’oli d’oliva verge extra amb ametlles de la comarca adreçat a infants i show cookings a càrrec d’Eduard Ivars, xef del restaurant Chéri de Barcelona; l’Escola d’Hoteleria de Lleida; Enric Millà, xef del restaurant El Dien de Vallfogona de Balaguer; Albert Capdevila, del restaurant El Palau de Margalef i guanyador del XXVII Concurs Joves Cuiners Àngel Moncusí; Xavier Benet, cap de cuina del restaurant Benet; el cuiner i professor Albert Gastó, i una degustació dels plats elaborats amb carn de corder i de cabrit de l’Associació de Defensa Sanitària (ADS) Garrigues Pla d’Urgell, d’oví i cabrum. També hi haurà tasts de vi i d’oli de la comarca i més activitats relacionades amb la gastronomia. En aquest sentit, al pavelló comercial hi tornarà a haver l’espai de la Diputació de Lleida, Aliments del Territori i Tu, que és on es faran els diferents tastos d’olis, vins i altres productes i els tallers de cuina.

Finalment, i continuant apostant per la dieta mediterrània, també s’han programat conferències en aquesta línia, com la que faran la dietista i nutricionista Maria del Mar Vidal i la infermera i experta en coaching del centre VICUS de les Borges, Annabel Vidal, que porta per títol Aprèn a alimentar-te de forma saludable i divertida. I també se celebrarà l’acte d’agermanament amb el moviment Slow Food International, un corrent sorgit en contraposició al fast food i que ressalta la dieta saludable.

Més mostres al carrer
Una de les novetats en relació amb els espais d’enguany també és el canvi d’ubicació de la carpa que fins ara hi havia al carrer Catalunya. Aquest any n’hi haurà una de més petita al carrer Indústria i les mostres de cotxes, tractors i altres productes s’exposaran als jardins del Terrall com molts anys enrere s’havia fet. Des de l’organització han apostat per aquest canvi per també fer més vistosa aquesta mostra, ja que la majoria d’activitats lúdiques també comencen al Terrall.

Les Borges també s’ensenyen
Durant els tres dies de la fira hi haurà rutes culturals amb la finalitat de conèixer de la mà d’un guia els racons de la ciutat. Són unes rutes circulars, guiades, amb grups reduïts, d’un quilòmetre que portaran els visitants a conèixer els racons històrics de la ciutat. Hi haurà tres sortides al dia d’una hora, començant a les 11 del matí i l’última a la una del migdia.