COMARCA
- Les Borges Blanques

Les Borges, referent firal durant un cap de setmana

(foto: Aj. Borges Blanques)

Un any més, els pavellons de les Borges Blanques van tornar a ser una referència del món firal a Catalunya i el centre neuràlgic de la comarca, amb l’oli al capdavant. Una trentena d’elaboradors no es van perdre la cita, la 20a que se celebrava al gener i se centrava en l’oli –dels anys 60 als 90 es feia a la primavera, sense l’oli com a protagonista–. Com a Fira de les Garrigues, era la 54a edició. Enguany, les dades de visitants i litres d’oli venuts que va difondre l’organització van ser de 72.000 i 69.000, respectivament.

Els premis se’n van a la Noguera i les Garrigues Altes
Com cada any, també, es van atorgar tres premis, que van anar a parar a la Noguera i a les Garrigues Altes: Molí Gabriel Alsina com a millor oli verge extra fruitat verd dolç, cooperativa Camp de Bovera com a millor verge extra fruitat verd amarg i cooperativa de la Granadella com a millor verge extra fruitat madur, a més dels accèssits Molí dels Torms (que produeix sota la marca Olicatessen) en fruitat verd dolç i a la cooperativa de Bellaguarda en fruitat verd amarg. Els guardons van ser proposats pel Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya després d’un procés de selecció i lliurats el primer dia de fira per la consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté.

D’altra banda, la Fira també va premiar Olis Roc com a millor estand del Pavelló de l’Oli, Acudam com a millor estand del Pavelló Comercial, Molí dels Torms com a disseny de producte d’oli, l’associació Talma com a millor iniciativa comercial, la cooperativa John-Fil de l’Espluga Calba com a millor iniciativa empresarial i, ex aequo, el Museu de l’Oli de la Granadella i l’associació Amics dels Vilars d’Arbeca com a millors iniciatives turístiques. La dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés va ser escollida Premi Cultura de l’Oli 2017.

Protagonisme institucional i polític
La presència de càrrecs institucionals i polítics, de fet, va ser una constant. A més de Munté, van anar a les Borges la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va inaugurar el certamen i visitar l’Espai Macià, i els consellers Jordi Baiget, d’Empresa i Coneixement, i Meritxell Serret, d’Agricultura, qui posteriorment es va desplaçar a Aspa amb motiu de l’assassinat de dos Agents Rurals unes hores abans. Així mateix, representants de partits polítics també van voler passejar per la Fira, com la cap de l’oposició al Parlament, Inés Arrimadas (Cs), Xavier García Albiol (PP), Marta Pascal (PDECat), Ester Capella (ERC) o Àngel Ros (PSC). Tots van destacar la importància de l’oli i els productes de proximitat.

Activitats complementàries
Durant tot el cap de setmana, les Borges va acollir múltiples activitats vinculades a la Fira, com el Concert de l’Oli –amb els grups Buhos i Brams–, la tradicional desfilada dels Tres Tombs i la Cursa de l’Oli, a més de jornades tècniques, àpats populars o ballades de sardanes, entre altres. L’encarregat de cloure el certamen va ser el xef local Xavier Benet, del restaurant Hostal Benet.