COMARCA

Una comarca gairebé cardioprotegida

(foto: arxiu)

Fins a 20 dels 33 pobles de les Garrigues tenen desfibril·ladors externs, dada que significa un 60% de les poblacions. Moltes d’aquestes els tenen instal·lats a l’Ajuntament, com és el cas d’Alcanó, Almatret, Bellaguarda –que també en té a les piscines a l’estiu–, Castelldans, Maials i Torrebesses. En el cas de l’Albi i Llardecans l’aparell està instal·lat al casal social i a Cervià de les Garrigues, Sunyer i el Vilosell aprofiten el consultori. La resta de pobles que en tenen, com són Alfés, Aspa, Juncosa, Granyena, Puiggròs, Sarroca de Lleida i el Soleràs també el tenen en llocs públics per tal de facilitar-ne l’accés.

Les malalties de l’aparell circulatori són la primera causa de mortalitat i la segona causa de morbiditat a Catalunya. No obstant, són malalties amb factors de risc ben identificats i amb l’aplicació d’intervencions d’eficàcia i efectivitat provades poden experimentar reduccions notables en la incidència de mortalitat. Una de les accions importants és proporcionar assistència in situ amb capacitat de desfibril?lació en el menor temps possible i és per aquest motiu que s’ubiquen en lloca visibles i d’accés ràpid. El Pla director de malalties de l’aparell circulatori també prioritza l’atenció amb desfibril·lació com a estratègia de prevenció de la mort sobtada.

Aparells fàcils d’utilitzar
Els equips, a més, són lleugers i senzills d’utilitzar, de forma que la majoria de persones poden realitzar les maniobres de reanimació necessàries davant d’un cas d’aturada cardíaca sense necessitat de formació prèvia. El desfibril·lador extern permet analitzar el ritme cardíac, identificar les arítmies mortals que requereixen desfibril·lació i administrar una descàrrega elèctrica amb la finalitat de restablir el ritme viable amb nivells alts de seguretat.

Un cop connectat, el desfibril·lador proporciona instruccions sonores a qui el fa servir. L’aparell avalua les constants vitals i mai fa una descàrrega si no és necessària. La trucada als serveis d’emergència (112), però, no deixa de ser fonamental.

Ajudes de la Diputació de Lleida
La majoria dels desfibril·ladors que existeixen als pobles de la comarca van ser instal·lats entre el 2010 i el 2015 gràcies, en part, als ajuts que la Diputació de Lleida va concedir per aquesta finalitat. L’ens provincial té com a objectiu d’ajudar a finançar aquests aparells a tots els municipis de Lleida per tal que, al finalitzar l’any 2017, tots disposin de desfibril·ladors externs. Seria el cas de les Borges, Juneda, la Floresta, els Omellons, l’Espluga Calba, Fulleda, Tarrés, Vinaixa, la Pobla, la Granadella, els Torms, l’Albagès i Bovera.

Més enllà del desfibril·lador del cap
També s’ha de tenir en compte que, en el cas de les Borges i la Granadella, malgrat no disposar de desfibril·ladors externs, tenen el Centre d’Atenció Primària a la mateixa localitat i aquest disposa del servei. Així ho explica l’alcalde de la Granadella, Carlos Gibert, que també destaca que l’ambulància amb servei les 24 hores al municipi també en disposa. Malgrat això, Gibert considera que n’haurien de tenir un i estaven esperant l’ajut de la Diputació per fer el pas d’adquirir-lo. Gibert afirma que, si no arriba l’ajuda, miraran la manera de finançar-lo des del municipi.