CULTURA
- Juneda

Emotiu homenatge al grup Esquirols a Juneda

El grup Esquirols, un referent de la música folk en català als anys 70 i 80 i protagonista de molts cançoners i excursions d’agrupaments escolta i esplais, va fer una cançó el 1975 que es titulava “L’any 2017”, dins el disc “Fent camí”. La cançó comença amb els versos “El dia 12 de febrer de l’any 2017 totes les veus de la ciutat no parlen de res més, conten d’un cas que ha passat a la maternitat, n’ha nascut un minyó, si és que se’n pot dir minyó” i és una crítica a l’anul·lació i la tecnificació de la persona, així com una referència a l’”espíritu del 12 de febrero” que havia proclamat el president de l’últim govern franquista Carlos Arias Navarro l’any abans.

Doncs el diumenge passat va arribar aquell 12 de febrer del 2017 de què parlava la cançó i l’efemèride no ha passat desapercebuda entre alguns cercles vinculats a la música i el món de l’educació en el lleure, que coincidint amb la data han programat diversos actes; el més gran, a Manresa, però també en va haver un a Juneda. Va ser a la Manreana, impulsat per Salvador Alba i Mercè Vidal, que inicialment ho van concebre des d’un punt de vista familiar però van acabar obrint la iniciativa i, posteriorment, es van assabentar que es feia el mateix a altres punts del país.

Un centenar de persones del món de l’esplai, les colònies i els campaments de les comarques de Ponent es van trobar el diumenge a aquestes instal·lacions del terme de Juneda, on van fer un dinar de germanor i van estar tres hores cantant repertori dels Esquirols, amb una desena de músics animats per Francesc Balcells, amb peces mítiques com “Fent camí”, "Cada dia és un nou pas", "Arrels", "Tot baixant de Collsacabra", "Mots" o "Torna Serrallonga". També hi va haver exposicions, photocall i imatges projectades durant tota la tarda.