COMARCA, ECONOMIA
- Castelldans

Castelldans espera sanejar les arques municipals el 2019

L’actual govern va trobar un pressupost de 300.000 euros negatius, que s’han reduït a pràcticament un terç. L’alcalde espera poder acabar el mandat tancant en positiu

(foto: Xavi Minguella)

Una de les principals preocupacions de l'Ajuntament de Castelldans són les finances municipals. L'actual equip de govern, que va entrar el 2015, assegura que va trobar un pressupost de 300.000 euros negatius. "Aquell mateix any ja vam tancar a menys 160.000", explica l'alcalde, Conrad Llovera, "i el 2016 l'haurem tancat al voltant dels 100.000", afegeix. A aquest ritme, el consistori confia arribar a tenir números positius el 2019, l'últim any de mandat. 

Cap obra gran

La clau per reduir dèficit, segons explica l'alcalde, és no emprendre cap obra gran i fer només els manteniments urbans que es pugui. En pagaments a proveïdors, però, "anem una mica endarrerits", admet Llovera. Ara, la concessió d'un préstec de la Generalitat de 150.000 euros, juntament amb altres ajuts, fa pensar que aquesta primavera es podrà deixar la caixa de facturació a zero. "Això dóna ànims", diu l'alcalde. "L'objectiu és anar remuntant sense apujar impostos als ciutadans, que aquí ja són una mica alts, i ha estat dur, no sempre s'ha entès que ens haguem estat de fer certes coses", afegeix. 

Pendents de l'AP-2

Un dels alleujaments que espera Castelldans, com altres pobles de les Garrigues, és el pagament de l'IBI per part de la concessionària de l'autopista AP-2, per a qui s'ha acabat la pròrroga d'exempció. En aquest cas, es tractaria de 150.000 euros anuals durant quatre anys, pagament pel qual la Diputació ja ha emès els rebuts.