COMARCA, ECONOMIA
- Arbeca

Arbeca es planteja recuperar la gestió municipal dels residus

L’Ajuntament ho reclamarà si el Consell Comarcal, a qui està delegada la competència, cedeix la brossa a empreses que la vulguin incinerar.

(foto: CCG)

L'últim ple de l'Ajuntament d'Arbeca celebrat aquest dilluns, 27 de març, va votar i aprovar una moció per "afavorir el reciclatge, l'economia circular i la qualitat de vida" en què un dels punts és la recuperació de la competència municipal en gestió i recollida de la brossa, cedida actualment al Consell Comarcal. Segons el text, el consistori demanaria recuperar la gestió en cas que el Consell decidís cedir els residus a una empresa per a la seva combustió "en les diferents formes d'incineració o coincineració, com la piròlisi o la gasificació", en clara referència al projecte de nova Tracjusa, que vol utilitzar combustible derivat de residus per al seu funcionament.

La moció també aposta per "implantar sistemes més eficients de recollida, com el Porta a Porta, amb la finalitat d'assolir els objectius de reciclatge establerts al PRECAT20 per a l'any 2020" i exigir al Consell Comarcal que faci efectiu el retorn econòmic als ajuntaments del que rep anualment per la tria i reciclatge de plàstic i vidre, "amb la finalitat d'incentivar el propi reciclatge i la recollida selectiva"; aquest últim punt inclòs a proposta de l'equip de govern.

El text, presentat pel grup Esquerres d'Arbeca, es va aprovar per unanimitat, és a dir, amb els sis vots favorables de l'equip de govern (PM) i els tres del PDeCAT -abans CiU-, a més dels dos del grup vinculat a ERC. El PDeCAT l'encapçala al consistori la diputada Ramona Barrufet, que ja s'ha manifestat en anteriors ocasions en contra que Tracjusa faci servir residus com a combustible, posició que divergeix de la d'altres companys de partit a la comarca i al Parlament.

Alternatives al CDR i estació de mesurament

De fet, el ple va aprovar també per unanimitat una altra moció específicament sobre Tracjusa, en què es demana als promotors que aturin la tramitació al considerar que el projecte "no ofereix prou garanties". Amb tot, es manifesta "el màxim suport al sector porcí" i a les iniciatives que ajudin a consolidar el sector, a buscar solucions efectives a la problemàtica de les dejeccions ramaderes i a la reobertura de les plantes tractament, però "recorrent a alternatives al combustible derivat de residus".

Finalment, el text aprovat inclou la petició al Departament de Territori i Sostenibilitat per a que instal·li a Arbeca una estació de la xarxa de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica.