COMARCA
- Les Borges Blanques

Troben un refugi de la Guerra Civil en una casa del nucli històric de les Borges

Les obres de reforma integral que s’hi fan han deixat al descobert l’entrada d’un refugi que data de l’octubre de 1938.

(foto: M.A.)

Els propietaris actuals de la casa que s'està reformant al carrer el Carme de les Borges Blanques, en ple nucli històric, han trobat una sorpresa aquesta tarda quan desenrunaven. Darrere del que semblava un armari dins una estructura de formigó han descobert l'entrada a un refugi antiaeri de la Guerra Civil, amb la inscripció 9-10-38 al llindar de la porta. 

L'accés es troba a la planta baixa de l'edifici, a peu pla, però seguit immediatament d'uns esglaons que baixen. L'entrada té el disseny habitual dels refugis, fent un zig-zag per evitar la penetració de metralla en cas d'explosió a l'exterior. Just després del zig-zag, però, el pas coincideix amb la paret de la casa veïna i està tapiat, tot i que s'intueix la continuació de la galeria.

Al llibre “La Guerra Civil a les Garrigues”, de l’historiador Josep Rubió, hi ha documentats nou refugis a les Borges, un dels quals al número 3 del carrer el Carme. La casa on s’ha trobat correspon al número 5 i, per tant, és probable que es tracti del mateix refugi referenciat, ja que comunica amb l’edifici veí. Rubió explica que el del carrer el Carme era de formigó, característica que coincideix amb la cobertura exterior del que s’ha trobat.

13 bombardejos sobre les Borges

Durant la Guerra Civil, les Borges Blanques va patir durament els bombardejos de l'aviació al servei de Franco. En va rebre un total de tretze en menys de nou mesos. El primer i, en conseqüència, el més mortífer, va ser el 2 d'abril del 1938, que va agafar la població per sorpresa i va deixar un rastre de 24 morts, segons el registre oficial. Algunes fonts, però, parlen de fins a una seixantena. A partir d'aquell primer bombardeig, molts habitants del municipi van fugir a les cabanes del terme. No devia ser el cas de l'antiga família propietària de l'immoble, ja que la construcció del refugi data de mig any després d'aquell atac.

Unes setmanes després de la construcció, de fet, les Borges patiria el seu tercer bombardeig, el 25 de novembre, que va causar també un elevat nombre de morts -10 segons dades oficials- i ferits -79-, a més d'una gran destrucció d'edificis. L'aviació italiana portava 80 bombes de 100 kg, algunes de les quals van caure ben a prop del refugi que s'ha trobat, ja que van quedar destruïts sis edificis de la plaça de la Constitució, molt propera.


(foto: M.A.)


(foto: M.A.)


(foto: M.A.)


(foto: M.A.)