COMARCA
- Les Borges Blanques

L'antic rellotge de sol que donava la benvinguda a les Borges

L'Ajuntament restaura aquest element del portal d'accés a la plaça de la Constitució.

(foto: Aj. Borges Blanques)

La capital de les Garrigues ha restaurat el rellotge de sol que hi havia a l'antic portal del Rosselló, entrada a la plaça de la Constitució, un dels principals accessos que tenia antigament la població, abans d’expandir-se fora murs. La iniciativa, sorgida de l'Espai Macià, s'ha dut a terme des del consistori de les Borges, que ha col·locat una agulla per simular el rellotge i s’ha instal·lat un marc per donar-li relleu.

Aquest rellotge medieval, d'ús públic, data del voltant de l'any 1600 i és un dels pocs exemplars que es poden trobar a Catalunya. Tot i que no està sencer -li falta la part superior-, la peça està en bones condicions i, des del consistori es defineix com “una mostra més del patrimoni local d'interès turístic, que se suma a altres elements destacats com la premsa d'oli del segle XVII ubicada als jardins del Terrall o l'espai de Cal Gineret, entre altres”.

Restauració a la Floresta

El gener de l’any passat ja es va dur a terme una restauració d’un altre rellotge de sol a la comarca. Era el que hi ha al castell de la Floresta, que data del segle XVI. En aquella ocasió [v. SomGarrigues, núm. 418], i amb l’impuls de Fèlix Martín i el consistori, es va refer el carreu de pedra de sobre, es va instal·lar una agulla de titani que no es rovellés, es van repintar els números i es van fer multitud de càlculs per determinar el marcatge de les hores. Martín fins i tot es va posar en contacte amb la Societat Catalana de Gnomònica per afinar els detalls. Entre altres tasques, aquesta societat duu a terme un inventari de rellotges de sol a Catalunya, segons el qual n’hi hauria altres al Parc Temàtic de l’Oli de les Borges, a l’esglèsia d’Arbeca, a l’Espluga Calba, a l’església de Sant Miquel de Granyena i a Sant Miquel de la Tosca, al Vilosell. A algunes cabanes de volta de les Garrigues també n’hi ha.