COMARCA

Les Garrigues, 13 botigues per cada 1.000 habitants

És la comarca de Ponent amb menys proliferació de comerços.

(foto: arxiu)

Les Garrigues tenen 13,15 botigues per cada 1.000 habitants. Així ho xifra el Cens d'Establiments Comercials de Catalunya elaborat per la Generalitat juntament amb el Consell General de Cambres i que es va donar a conèixer el 22 de març. El cens, el primer d'aquest tipus, vol ser una eina estadística per "disposar d'informació actualitzada de l'activitat comercial arreu del territori".

Per sota de la mitjana

L'estudi detalla la població, el nombre d'establiments, la superfície de venda i la densitat comercial, tant en botigues per cada 1.000 habitants com en m2. Sobre la densitat per establiments, la mitjana de les comarques de Ponent és de 14,38, que contrasta amb els 21,26 de l'Alt Pirineu i Aran, on la xifra de població és menor. Amb tot, hi ha comarques de muntanya amb menys habitants que les Garrigues però amb més comerços, a causa del pes del turisme. A la plana, però, les Garrigues se situen en últim lloc en aquest àmbit, amb 247 establiments per un total de 18.786 habitants -Garrigues històriques a part.

L'ànima dels pobles petits

Les Garrigues és una comarca extensa i amb molts pobles petits. Només set superen els 500 habitants. A tota la resta, l'existència d'una botiga, principalment de queviures, representa una salvació quotidiana per a molta gent que no disposa de vehicle. En un reportatge de SomGarrigues el 2011 [núm. 285], explicàvem que una dotzena de pobles només comptaven amb una sola botiga i dos ja no en tenien cap.