COMARCA
- Alfés

La Generalitat farà dues rotondes a la C-12 a Alfés

El Govern anuncia la licitació de les obres, que es preveu que comencin aquesta tardor.

Un dels últims sinistres a la via, a prop d’on es faran les rotondes. (foto: arxiu)

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha obert la licitació d'obres per construir dues rotondes a la carretera C-12 al pas per Alfés. Els treballs, pressupostats en 925.000 euros, començaran a la tardor i està previst que durin uns quatre mesos, aproximadament.

Es trenca així el que semblava un tabú a l'Eix de l'Ebre, que en els 200 quilòmetres que van d'Àger a Amposta només té rotondes a Móra la Nova, Tortosa i Amposta, és a dir, al pas per la vora de ciutats o quan creua amb altres vies. En aquest sentit, l'anunci podria obrir la porta a reivindicacions similars a altres municipis garriguencs molt propers a la C-12, com Torrebesses, Llardecans o Maials; aquest últim, de fet, és un nus important de comunicacions pels vehicles que, sobretot a l'estiu, van de l'Aragó a la Costa Daurada.  

5.700 vehicles diaris

Actualment, els encreuaments per entrar i sortir d'Alfés al nord i al sud estan formats per rotondes partides i cal travessar el tronc de la carretera. Les rotondes han de servir, per tant, per facilitar les maniobres i millorar la seguretat en aquest punt, que registra un trànsit de 5.700 vehicles diaris. Els nous giratoris tindran un diàmetre de 52 metres fins a la línia blanca. La calçada anular estarà formada per dos carrils de quatre metres, amb un voral exterior d'un metre i un voral interior de mig. El metre exterior de l'illot central serà trepitjable. Els treballs es completaran amb les tasques de drenatge, senyalització i enllumenat de les rotondes, així com l'estesa de terra vegetal i les hidrosembres als illots centrals.

Accidents sovint

Tant aquests encreuaments a Alfés, com altres a la mateixa C-12, han estat escenari de nombrosos accidents. L'any 2013 va ser l'últim amb víctimes mortals, quan van morir dues persones en xocs al juny i a l'octubre.