COMARCA
- Les Borges Blanques

Les Borges obté, ara sí, el segell de transparència pel web municipal

Un distintiu que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona als ens locals en relació a la informació que publiquen al web.

(foto: Aj. Borges Blanques)

L'Ajuntament de les Borges ha rebut el segell Infoparticipa 2016 que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) als consistoris que compleixen un determinat percentatge d'un seguit d'indicadors en la informació que publiquen al web municipal. En el cas dels municipis entre 5.000 i 10.000 habitants -cas de les Borges-, el mínim per tenir el segell és del 85%. Amb un 86,5%, les Borges esdevé així el primer poble de la comarca que obté el distintiu, creat l'any 2013. La regidora de Participació, Transparència i Bon Govern, Maria Fusté, s'ha mostrat "molt satisfeta per aquest reconeixement que posa de manifest l'alt grau de transparència de l'Ajuntament".

Quant a la resta de municipis garriguencs, la informació municipal accessible a través dels respectius web encara és escassa. Després de les Borges, el poble amb un percentatge d’indicadors actius és la Granadella (28,8%), seguida de Juneda (26,9%) i Castelldans (25%).

Dos anys després

El maig del 2015, l'equip de govern de les Borges va assegurar que havia obtingut aquest mateix segell. Aleshores, però, el percentatge d'indicadors complerts era del 51%, lluny del 85% necessari, motiu pel qual la UAB es va posar en contacte amb el servei de premsa del consistori per exigir una rectificació. Es dóna el cas que al cap de quatre dies hi havia eleccions municipals i l'endemà el debat electoral de candidats que es feia al pavelló, on aquesta qüestió va ser objecte d'un intens debat, ja que l’aleshores candidat de CiU, Enric Mir, i la regidora Maria Fusté ho van posar sobre la taula i el candidat de la CUP, Josep Farran, els va retreure que no era cert.

En aquest sentit, la CUP ha recordat aquests dies que, si bé ara s'ha assolit el percentatge necessari, "queda clar que la candidatura de la llavors CiU va mentir deliberadament i va fer un ús oportunista del segell amb fins electoralistes". La formació felicita l’assoliment del 86% però apunta mancances com la informació sobre el Pla Urbanístic, l’agenda institucional de l’alcalde, el cost de les campanyes a mitjans de comunicació o l’informe sobre la qualitat de l’aire que no es vol fer públic.