COMARCA
- Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques

Contaminació de l’aire a les Borges

Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya detecta compostos molt per sobre del valor límit ambiental.

(foto: arxiu)

L'entitat ecologista Ipcena i la plataforma Aturem la Incineradora han fet públic aquest dilluns l'estudi d'avaluació de l'impacte sobre el medi ambient atmosfèric que l'Ajuntament de les Borges va encarregar l'any passat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per determinar les emissions de la fàbrica General d'Olis i Derivats, situada entre les Borges, Juneda i Castelldans, amb qui el consistori tenia obert un conflicte urbanístic.

L'estudi es basa en mostres de l'aire preses entre el març i l'abril de l'any passat a tres punts diferents: les proximitats immediates de la fàbrica, l'antic escorxador municipal als afores de les Borges i el mateix ajuntament al centre de la població. Les mostres van identificar 97 compostos orgànics volàtils, dels quals quatre sobrepassen el Valor Límit Ambiental, és a dir, el que es considera el límit al qual les persones -especialment els treballadors d'un lloc concret- poden estar exposats en jornades de vuit hores diàries sense patir efectes adversos per a la seva salut.

Així, just a l'exterior de la planta l'estudi detecta concentracions d'àcid acètic de 16 vegades més del valor límit, 4,5 vegades més d'acetaldehid, el doble de benzè i un 1,18 més de fenols. Es tracta de dades obtingudes durant els primers 15 minuts, que disminueixen considerablement al cap de 30 minuts excepte en dos casos, l'àcid acètic i l'acetaldehid, que al cap de mitja hora, tot i baixar, mantenen nivells encara molt per sobre del valor límit. L'estudi posa l'accent en l'acetaldehid, ja que és un líquid molt volàtil, irritant, molt més tòxic que l'alcohol i possible carcinogen. En llocs de treball es permeten concentracions màximes de 110 mg/m3 i les dades recollides ascendeixen a 508.

Aparells saturats

Els períodes de control de l'estudi es van haver d'ajustar a aquests períodes de 15 i 30 minuts perquè en mostres de períodes més llargs (dues hores), la concentració de compostos saturava els aparells. Per això, una de les conclusions de l'estudi és la necessitat de controls per conèixer els valors generats durant períodes de 24 hores, "donada la constatació d'elevades concentracions en períodes superiors a les dues hores".

Quant a les dades recollides al nucli urbà, situat a 5,5 km de la fàbrica, l'estudi remarca "l'elevada coincidència en els perfils de concentració de les diferents famílies de compostos", és a dir, tot i que els nivells són inferiors als de la fàbrica, els pics de concentracions màximes a un lloc i l'altre coincideixen, de manera que la relació és evident. A l'haver estat encarregat per l'Ajuntament de les Borges, l'estudi no parla de Juneda, però el seu nucli urbà es troba encara més a prop (3 km), a una distància similar a la de Castelldans (3,5 km). Puiggròs es troba a 7,8 km i Arbeca a 10.

Polèmica per la publicació

Tant Ipcena i la plataforma Aturem la Incineradora com els partits de l'oposició a l'Ajuntament de les Borges havien demanat en reiterades ocasions a l'equip de govern que fes públic l'estudi, al considerar que estava pagat amb diners públics i era d'interès general per a la població, tenint en compte la intenció de Tracjusa d'utilitzar residus com a combustible, també entre Juneda i les Borges. L'equip de govern, però, s'hi havia negat al·legant que formava part de l'estratègia de defensa en el contenciós que General d'Olis i Derivats havia interposat contra l'alcalde, Enric Mir, per qüestions urbanístiques. Finalment, la denúncia va ser arxivada, però Mir mantenia la negativa a difondre l'estudi per la possibilitat de recurs de l'empresa.

Davant la negativa, Ipcena ha recorregut a la Llei de Transparència per poder tenir l'estudi, presentat ahir en roda de premsa, i considera que l'acció de l'Ajuntament suposa "una greu infracció al denegar l'accés a informació d'interès públic sobre una qüestió transcendent com la salut" i demanarà responsabilitats al respecte, així com una inspecció de Treball a l’empresa per possibles infraccions amb la seguretat dels treballadors. Per la seva banda, l'equip de govern ha lamentat la publicació de l'estudi argumentant que "estava servint per obligar l'empresa a adoptar les mesures correctores per garantir la salut i la qualitat de vida dels borgencs i les borgenques", explica Enric Mir, que considera que s'ha fet una interpretació "interessada i exagerada" dels resultats.

Mir afirma també que és la primera vegada que l'Ajuntament "planta cara" a l'empresa i acusa el portaveu d'Ipcena d'actuar amb "voluntat política de desgastar aquest govern, llençant acusacions i ombres de sospita sobre l'honradesa i la defensa dels interessos de la gent de les Borges i les Garrigues". "Potser per això darrerament acostuma a aparèixer acompanyat de persones destacades d'ERC i la CUP", rebla l'alcalde, que assegura que van oferir a Ipcena consultar l'estudi però no tenir-ne una còpia.

Mir ha anunciat que la setmana que ve ell també presentarà els resultats de l'estudi, acompanyat del seu director, i explicarà tota la cronologia relacionada amb General d'Olis i Derivats des de la implantació a les Borges el 1996.