COMARCA
- El Soleràs , Els Torms

L’Església beatificarà tres garriguencs aquest octubre

Del Soleràs els Torms. Des del 2013 s'han beatificat tretze eclesiàstics de la comarca.

(foto: M.A.)

Els germans Artur i Remigi Tamarit Pinyol, del Soleràs, i Genari Pinyol Ricard, dels Torms, són tres dels 109 claretians que seran beatificats el 21 d'octubre a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. La data de la cerimònia s'ha conegut aquest mes de maig, després que el papa Francesc aprovés el decret de beatificació el passat desembre, i es tancarà així un procés iniciat el 1948.

Tant els tres garriguencs com els altres 105 sacerdots i estudiants claretians van ser assassinats l'any 1936, en el marc de la repressió a la rereguarda contra religiosos que va seguir l'aixecament franquista del juliol. Artur Tamarit va morir el 25 de juliol i el seu germà Remigi i Genari Pinyol el 27 d'agost. Una placa instal·lada l'any 1970 a la façana de l'església del Soleràs recorda els dos germans, a qui el carrer de davant, anomenat "dels màrtirs", també fa referència.

Tretze en quatre anys

Amb aquests tres, seran tretze els garriguencs que hauran estat beatificats des de l'any 2013. Aquell any ho van ser Magí Albagés (l'Albi), Pau Gili (els Omellons), Sebastià Tarragó (Vinaixa), Antoni Prenafeta (el Vilosell), Joaquim Balcells, Antoni Capdevila i Jeroni Fàbregas (l'Espluga Calba), en un acte dedicat a 513 persones més. El 2015, a Santander, va ser beatificat el junedenc Josep Camí. Al llibre La Guerra Civil a les Garrigues, l'historiador Josep Rubió xifra en 26 els eclesiàstics assassinats i que residien a la comarca en aquell període.