COMARCA

Campanya comarcal per millorar la recollida selectiva

El Consell farà accions a tots els pobles durant el 2017 i part del 2018 per passar d'un índex de reciclatge de prop del 30% i aproximar-se al 50% que s'ha de complir el 2020.

(foto: Consell Comarcal)

El Consell Comarcal de les Garrigues ha encetat una campanya amb l'objectiu de millorar els índexs de recollida selectiva de les escombraries que es generen a la comarca. Un vídeo penjat a les xarxes fa uns dies va servir de ganxo per a una campanya que inclou un seguit d'accions durant el que queda d'any i part del següent i que es va presentar el 27 de juny a les Borges Blanques.

Superar el 40%

En xifres concretes, les últimes dades publicades per l'Agència de Residus de Catalunya detallen que les Garrigues va reciclar el 2015 un 23,1% de la seua brossa, lluny del 38,9% de la mitjana catalana. De fet, era la penúltima comarca de Catalunya d'aquest índex. Segons fonts del Consell Comarcal, el 2016 s'hauria millorat i estaria prop del 30%, canvi que s'atribueix a la reordenació dels contenidors, agrupats en illes des de fa quasi dos anys. "Va costar al principi, però ara ja és un sistema acceptat, amb què s'ha millorat molt i que ens permetrà arribar al 50% l'any 2020", explica Antoni Villas, president de l'organisme comarcal. Per complir aquest 50% que estableix la Unió Europea, Villas confia que al finalitzar la campanya que s'ha presentat s'hagi arribat a les Garrigues al 40% o més.

Les Borges, al 25%

Aquests dies, l'Ajuntament de les Borges ha donat a conèixer l'índex de recollida selectiva del 2016 al municipi, que va ser del 25,1%. Tot i el canvi de sistema de contenidors, la xifra només representa 4,5 punts més que la mitjana dels últims 10 anys a la mateixa població, que és des de quan hi ha contenidors de les cinc fraccions (envasos, paper, vidre, orgànica i resta). De fet, respecte al 2015, quan es va modificar la distribució dels contenidors, les Borges només ha incrementat el reciclatge 0,6 punts. La campanya que inicia ara el Consell vol fer èmfasi especial, precisament, als pobles més grans de la comarca, per exemple visitant establiments generadors de residus o mercats setmanals. "Pujar en aquests llocs suposaria un tant per cent d'increment molt elevat en la mitjana comarcal", diu Villas.

Accions a tots els pobles

A més de les visites a establiments i mercats, la campanya, encarregada a la consultora Ecostudi, disposarà punts informatius a tots els pobles de la comarca, on educadors ambientals explicaran com funciona una planta de tractament amb ulleres de realitat virtual i enquestaran els ciutadans sobre els seus hàbits de reciclatge. Més endavant, també està previst facilitar la recollida de vidre a bars i restaurants. Des de l'any 2012, el cànon que paguen els ajuntaments per cada tona que va a l'abocador no para de pujar. Aquest any ja és de 30 euros i, progressivament, arribarà als 47+IVA el 2020 [v. SomGarrigues, núm. 449].


D'altra banda, el Consell ha comprat aquest juny un camió nou per reforçar el servei, sobretot en municipis petits, on a l'estiu hi arriba més població i on es passarà cada setmana en lloc de cada dues.

Evolució de la recollida selectiva a les Garrigues

La comarca (en verd) sempre ha estat per sota de la mitjana catalana (en taronja).

FONT: Agència de Residus de Catalunya/Consell Comarcal.