COMARCA
- Les Borges Blanques

Una Festa Major de les Borges amb pes de Ponent

A la 35a Trobada de Gegants, Grallers i Correfeocs hi actuaran les dues colles de diables que hi ha ara a les Borges.

(foto: M.A.)

A diferència d'altres anys, en què la programació es presentava a la Diputació de Lleida, la Comissió de Festes de les Borges va presentar ahir a la tarda, en un acte obert al públic a l'Ajuntament i acompanyada de quasi tot l'equip de govern, el programa complet de la Festa Major d'enguany, que se celebrarà de l'1 al 5 de setembre i en què destaca la presència de formacions i companyies amb gent de les terres de Ponent.

És el cas, per exemple, del DJ Marc Marzenit, de Mollerussa, que punxarà la nit del divendres després del concert de rumba de Gertrudis i on també punxarà el DJ Marsal Ventura, de Flaix FM, en un format que deixa aparcat l'Itinerant Festival habitual. El dissabte, el grup EnZel, amb dos borgencs a les files (Toni Cambrodí i Josep Pagès), tocarà al concert de la plaça Europa abans de l'actuació de Sopa de Cabra que va avançar SomGarrigues. EnZel van ser a la presentació d'ahir i es van mostrar molt satisfets de "poder tocar al costat d'un gegant de la música en català". El grup va presentar el seu primer disc al gener a la cafeteria Slàvia i ja està preparant el segon, també amb DiscMedi, de cara a la primavera de l'any que ve. Les sardanes de la tarda hauran anat a càrrec de la cobla Lo Castell, de Bellpuig.

La companyia La Baldufa, de Lleida, portarà el seu espectacle infantil Safari, que reflexiona sobre el bullying, el diumenge 3. El mateix diumenge hi haurà una sessió de música electrònica al vespre amb DJ garriguencs i una obra de teatre al carrer de la companyia La Cremallera, d'Arbeca. El dilluns 4 actuaran els lleidatans Xip Xap, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, amb la junedenca Heura Gaya a la veu, gralla i percussions, i la cobla Tàrrega.

D'altra banda, la Festa manté els habituals concursos de pesca, bitlles, petanca, recorregut de caça, balls (amb les orquestres La Chatta, Pasarela, Maravella i Nueva Alaska), ornis i ornis kids, barques, correbars, etc. El concert del jovent del diumenge serà amb La Iaia i La Secreta i el del dilluns amb Auxili i La Cutre Party. L’obra de teatre del divendres serà enguany ‘Orgasmes’, una comèdia amb Roger Pera i Mònica Pérez. Quant al pregoner o pregonera de Festa Major, el consistori està estudiant diferents noms però encara no n’hi ha cap de confirmat.

Les dues colles locals al correfoc

Un dels actes més especials d'aquesta Festa Major serà la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs, que compleix 35 anys i tindrà novetats, com la dinamització que en farà la companyia La Cremallera. La setmana que ve, la Comissió explicarà els detalls d'aquesta efemèride però ja se sap que les colles de diables participants seran les dues de les Borges i la d'Alcover. Des d'aquest juny, el municipi compta amb una nova colla, Els Borjuts, fruit d'una escissió del grup Recerca.

Sense partit de futbol

Tot i que, com és habitual, estava previst la inclusió d’un partit de futbol del FC Borges dins el programa festiu, aquest any s’ha hagut de suspendre per una coincidència de calendari: a l’equip borgenc li tocava jugar amb l’Andorra, però aquell cap de setmana hi ha competicions oficials de la UEFA de seleccions i la majoria de jugadors andorrans formen part de la selecció d’aquell país, per la qual cosa la Federació Catalana ha optat per ajornar l’enfrontament.

Cartell guanyador

L'acte de presentació del programa va servir també per presentar el cartell de la Festa, per al qual es va fer un concurs de propostes. L'obra guanyadora és de la jove borgenca Mariona Bordell, que rebrà els 200 euros de premi.