COMARCA
- Les Borges Blanques

Les Borges recupera la remullada d'abans del correfoc

S'havia deixat de fer fa anys pel risc de mullar els gegants.

(foto: arxiu)

La Festa Major de les Borges recupera aquest any un dels costums que, sense arribar a ser un acte programat com a tal, era dels més arrelats al correfoc, la remullada al jovent que es volia posar sota el foc dels diables. Històricament, entre la fi de la cercavila de gegants i l’inici del correfoc, bona part del públic reclamava que la gent dels habitatges del centre els llancés aigua des dels balcons, normalment a galletades, o també amb mànegues. Es creia que anar xop al correfoc posterior minimitzava les cremades de les espurnes. El risc que aquest costum mullés els gegants i els fes malbé va fer que s’acabés prohibint.

Ara, la Comissió de Festes ha decidit recuperar-lo, però limitant-lo al carrer la Bassa, fora de l’abast dels gegants, i batejant l’acte com “La Remullada”. Així ho va comunicar ahir en una roda de premsa per detallar el funcionament de la Trobada de Gegants, Grallers i Correfoc, que enguany celebra la 35a edició. D’altra banda, aquest any és el primer en què a les Borges hi ha dues colles de diables (la històrica del grup Recerca i la recentment creada Els Borjuts) i, tal com va avançar SomGarrigues, actuaran les dues a la festa.

Cercavila dinamitzada

La cercavila de gegants estarà dinamitzada aquest any per la companyia arbequina La Cremallera Teatre i, com a novetat, la plantada prèvia es farà al carrer Carrasco i Formiguera. El recorregut pel centre, això sí, és el de cada any. A partir de les set de la tarda hi haurà la presentació de cada colla a la Plaça de la Constitució, on els portadors faran un ball de forma conjunta.

Finalment, durant la festa es presentaran cinc dels nous vestits que han estat escollits pels capgrossos de la capital de les Garrigues mitjançant un concurs obert a tots els nens i nenes de la població, que han pogut escollir també els noms. Tant els guanyadors com la resta de participants han estat reconeguts amb un obsequi.