COMARCA
- Les Borges Blanques

[VÍDEO] 25 anys del pas de la torxa olímpica per les Garrigues

Recuperem una gravació inèdita a les Borges, on es va aprofitar l'ocasió per fer visible la reivindicació independentista.

La nit del 20 de juny de 1992, la torxa dels Jocs Olímpics que s’havien de celebrar aquell estiu a Barcelona va passar per les Garrigues, concretament per Tarrés, Vinaixa, les Borges Blanques i Juneda, resseguint la carretera N-240 entre Montblanc i Lleida. Era l’última etapa d’un recorregut que havia començat una setmana abans a Empúries i que, després de Lleida, s’endinsava a terres espanyoles fins tornar a entrar al país a mitjans de juliol. El 24 de juliol, la flama entrava a Barcelona i s’inauguraven els Jocs.

25 anys després, SomGarrigues ha recuperat una gravació del pas de la torxa per les Borges, filmada i cedida per Ramon Vallverdú, on es veu la llarga comitiva de vehicles que acompanyaven els corredors, així com una nombrosa presència de cotxes de la Guardia Civil. A la capital de les Garrigues, tal com havia succeït a altres ciutats del recorregut, el fervor olímpic es va barrejar també amb manifestacions independentistes. A part de les senyeres que es van repartir, alguns assistents portaven banderes estelades i altres en van desplegar una de gegant a l’alçada de la discoteca Bòrgia, mentre es corejaven càntics independentistes. Els efectius policials, però, van impedir que la manifestació es col·loqués a prop dels corredors i la van fer esperar fins que aquests eren lluny. 

Les mostres d’independentisme i de rebuig a l’espanyolització dels Jocs van ser una preocupació constant dels estaments oficials des de l’anunci de Barcelona com a seu olímpica l’any 1987. Durant la inauguració de l’Estadi Olímpic el 1989, l’aleshores rei Joan Carles I va ser fortament xiulat i escridassat, van ser anys de reivindicacions del Comitè Olímpic Català per aconseguir un reconeixement oficial per part del COI, d’accions de la Crida per la Solidaritat amb la campanya “Freedom for Catalonia” i de manifestacions independentistes o de rebuig als Jocs arreu del país, com les de Banyoles l’abril del 1992 o l’encerclament de les JERC a l’anella olímpica de Barcelona amb una bandera gegantina aquell mateix mes. Una setmana després del pas de la torxa per les Garrigues es produïen les primeres detencions de l’anomenada Operació Garzón, que va acabar amb 45 detinguts aquell estiu, molts dels quals torturats, i entrades policials a mitjans de comunicació.