COMARCA

Campanya per confirmar o descartar la presència de mosquit tigre a les Garrigues

S’han instal·lat vasets per recollir mostres, que els Agents Rurals recullen cada setmana, al nucli urbà de Castelldans, les Borges i Arbeca.

(foto: Mosquito Alert)

Els departaments d'Agricultura i de Salut de la Generalitat estan duent a terme una campanya per saber del cert si en un seguit de comarques interiors, com les Garrigues, hi ha arribat o no el mosquit tigre. Concretament, el programa consisteix en la instal·lació d'uns vasets de plàstic amb unes tiretes de fullola, que els Agents Rurals recullen una vegada per setmana, i que s'han col·locat al nucli urbà de Castelldans, les Borges i Arbeca. Hi són des del juliol fins a l'octubre, quan se sabrà si s'hi han detectat larves, període durant el qual els Agents Rurals demana a la població que no els manipuli ni extraviï.

A les Garrigues històriques no hi ha cap municipi amb sensors en el marc d'aquesta campanya, però fa anys que es treballa a Maials, on en aquest temps es va detectar un positiu. "Si el canvi climàtic es consolida, cal tenir en compte que aquest mosquit és transmissor de malalties tropicals", expliquen fonts del cos. D'altra banda, existeix un projecte paral·lel, Mosquito Alert, coordinat per tres centres d'investigació públics, que l'any passat va detectar un positiu a Juneda.