COMARCA

Polseres per ajudar en la lluita contra el càncer infantil

Les polseres Candela van ser ideades per tres nenes de l’hospital Sant Joan de Déu i ja han recaptat un milió. Dues famílies borgenques n’impulsen la difusió a la comarca.

La iniciativa va néixer l'any 2013, quan una voluntària de l'Hospital Sant Joan de Déu va ensenyar a fer polseres a una pacient a qui van diagnosticar leucèmia per tal de passar el temps mentre durés el tractament. La pacient va mostrar la tècnica de fer polseres a dues amigues seues i amb aquest gest tan modest van decidir començar a fer polseres -que van batejar com polseres Candela en homenatge a la seua amiga- per lliurar-les com a agraïment a qui fes un donatiu per a la investigació del càncer infantil. A hores d'ara, la recaptació supera el milió d'euros.

Solidaritat a la comarca

A les Borges hi ha dos menors malalts que també reben tractament, un a l'Hospital Sant Joan de Déu i un a l’hospital de la Vall d’Hebron. Les famílies viuen a la Casa dels Xuklis, una casa d'acollida per a les famílies de les nenes i nens amb càncer, gestionada per l'AFANOC, l'Associació de Nens amb Càncer. L'Elena és la mare del Cosmin Ionescu, un dels menors ingressats a l'hospital barceloní, i promou les polseres Candela a les Garrigues. "Cada dia hi ha més nens malalts, hem de fer alguna cosa. No ho faig pel meu fill, sinó pels que vindran", diu l'Elena. El càncer infantil és molt diferent del càncer d'adults: no es pot prevenir, requereix teràpies diferents i respon també de manera molt diferent. Per això, cal impulsar investigacions específiques. Les polseres Candela es poden comprar en tres establiments borgencs, a la carnisseria Bigordà, a la llibreria Quaderns i a la perruqueria Wappa.