COMARCA
- Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques

La contaminació per micropartícules baixa els caps de setmana

Els dies de menys presència de micropartícules a l'aire en l'últim episodi anticiclònic han coincidit en diumenge, quan disminueix l'activitat industrial a la zona.

Des del 16 de novembre, ara fa 11 dies, a la zona de Juneda i voltants hi ha una mala qualitat de l’aire, especialment per la presència de micropartícules en suspensió per sobre del límit de protecció de la salut humana. Aquest límit està fixat en 50 mg/m3 de mitjana diària i a l’estació de vigilància ambiental que hi ha a Juneda s’ha superat en 7 d’aquests 11 dies, amb valors mitjans de fins a 70 i 80 mg/m3. En algunes franges horàries, la xifra fins i tot ha pujat a més de 200 i més de 300, especialment a les tardes.

Es dóna el cas, però, que els índexs de contaminació han baixat notablement els caps de setmana, sobretot en diumenge, que és quan s’han registrat els valors més baixos (33 mg/m3 el 19 de novembre i 20 ahir, 26 de novembre). Més enllà de les condicions climatològiques, aquesta dinàmica indica una possible vinculació entre la contaminació i l’activitat humana. Moltes veus apunten a la fàbrica d’oliasses que hi ha entre les Borges, Juneda i Castelldans, que precisament en aquest període està en plena activitat. De fet, els fums que emet la fàbrica de General d’Olis i Derivats són visibles a tot el nord de la comarca i, degut a l’anticicló, no se’n van cap amunt sinó que s’estenen en horitzontal creant una extensa capa marró sobre el voltant [v. imatge].

El dimarts 21 de novembre, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat va activar un avís preventiu per contaminació atmosfèrica que afectava algunes comarques de Ponent, entre les quals les Garrigues. L’avís es va mantenir quatre dies seguits, fins divendres.