COMARCA
- Castelldans , Cervià de les Garrigues , Juneda , Les Borges Blanques

Denuncien que el deteriorament de senders als Bessons s'ha accentuat pel pas il·legal de motos

El Centre Excursionista Borges-Garrigues, la Banqueta, l'Ateneu Popular Garriguenc i el Club Ciclista La Pedalada estudien presentar una denúncia per les males pràctiques en aquest espai natural protegit.

El Centre Excursionista Borges-Garrigues, l'associació de defensa del patrimoni natural La Banqueta,  l'Ateneu Popular Garriguenc i el Club Colla Ciclista La Pedalada denuncien el deteriorament de diversos senders a l'Espai Natural Protegit dels Bessons, situat entre Juneda, Castelldans, les Borges i Cervià, a causa del pas de motocicletes que els utilitzen com a trialeres.

Les entitats assenyalen que després d'uns anys de cert respecte a l'entorn, en els últims mesos s'han accentuat les males pràctiques i, en conseqüència, s'ha agreujat el deteriorament dels senders, infringint la Llei 9/1995. Segons aquesta llei, als indrets inclosos en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), com és el cas de les 424 hectàrees dels Bessons, està prohibida la circulació de vehicles motoritzats camps a través o fora de les pistes o dels camins delimitats a aquest efecte. 

Amb l'objectiu de preservar aquest espai i recordar als motoristes la prohibició de circular-hi, el Centre Excursionista, La Banqueta i l’Ateneu ja van instal·lar l'any 2012, en col·laboració amb els ajuntaments de les Borges Blanques i Juneda, unes senyals indicatives a les entrades de les trialeres més utilitzades, dins un projecte de difusió dels valors naturals de la zona i de restauració de senders a la Serra del Rispa i el Tossal dels Bessons. Ara, algunes d'aquestes senyals estan arrencades, altres malmeses i els senders en qüestió, com els de la pujada al Pla del Sec o els del Racó dels Vents, presenten un estat deplorable com mai abans.

Per tot això, les associacions fan una crida a la ciutadania a respectar la normativa sobre camins, a les administracions locals a implicar-se més en la difusió dels valors d'aquest Espai Natural Protegit i als Agents Rurals i cossos de seguretat a augmentar a la vigilància a la zona. Paral·lelament, estudien emprendre accions legals que permetin frenar les males pràctiques i el deteriorament d'aquest indret.