COMARCA
- Les Borges Blanques

El president de la Diputació de Lleida assegura en l'homenatge a Francesc Macià que hi ha una ofensiva contra el català

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, es va referir el passat dissabte a la sentència del Tribunal Suprem contra el català a l'escola i va assegurar que hi ha “una ofensiva contra el valor més important de la nostra identitat com és la llengua catalana”. Gilabert va dir que “cal emmirallar-nos en la figura i en els valors polítics del President Macià: l'esforç, la perseverança i el compromís amb el país”. El president de la Diputació de Lleida va participar aquest dissabte passat en l'acte d'homenatge al President Francesc Macià en el 77è aniversari de la seva mort, a les Borges Blanques.
L'acte d'homenatge al President Macià en el 77è aniversari de la seva mort es va fer a la plaça Europa de les Borges Blanques. L'acte va comptar amb la presència, entre d'altres, de l'alcalde de les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé, del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo i del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Josep Lluís Balsells.
L'acte va consistir en la col•locació d'un centre de flors al monument dedicat a la figura de Francesc Macià que es va inaugurar l'any 2006 a la capital de les Garrigues i un record a la importància de la seva tasca feta al capdavant de la Generalitat, així com del llegat que va deixar al llarg de la seva vida. L'acte va comptar amb una interpretació musical del Cant de la Senyera i dels Segadors. L'ajuntament de les Borges Blanques organitza aquest acte des de 1993.
L'Ajuntament de les Borges està habilitant un espai a la figura de Francesc Macià. La família del president Francesc Macià provenia de la capital de les Garrigues. Francesc Macià va ser diputat per les Borges Blanques durant vuit legislatures del 1907 al 1923. El futur centre té la voluntat de donar a conèixer la trajectòria personal de Francesc Macià i el catalanisme republicà dels anys 20 i 30 del segle vint.