COMARCA
- Les Borges Blanques

La Fira de l'Oli i les Garrigues es presenta a Lleida

En un acte al Parador del Roser, en què es va anunciar el reconeixement al doctor Eduard Escrich com a Premi Cultura de l'Oli 2018.

(foto: Aj. Borges)

La 20a Fira de l’Oli i 55a de les Garrigues que se celebra del 19 al 21 de gener a les Borges Blanques va fer ahir dijous la primera de les presentacions prèvies. Va ser a Lleida, al Parador del Roser, en un acte en què l’organització va anunciar que s’ha assolit el 100% d’ocupació d’expositors al certamen, amb uns 160 estands, dels quals 32 són expositors del Pavelló de l’Oli i 46 del Pavelló Comercial, a més dels que hi haurà a la carpa de productes i les parades de l’exterior del recinte.

Aquest any, el patronat organitzador vol posar en valor l'oli verge extra com a element bàsic de la cuina de qualitat, basada en la dieta mediterrània, i com a font de salut i prevenció de malalties cardiovasculars. Així, segons va destacar l'alcalde de la capital garriguenca, Enric Mir, enguany hi haurà cada dia al vespre una demostració de cuina en directe, amb tres reconeguts xefs que, entre els tres acumulen quatre estrelles Michelin: Fran López (restaurants Xerta de Barcelona i Villa Retiro a Xerta), Xixo Castaño (restaurant Malena, de Gimenells) i Jeroni Castell (restaurant Les Moles, d'Ulldecona).

Mir va anunciar que el Premi Cultura de l'Oli 2018 es concedirà al doctor Eduard Escrich, pels seus més de 30 anys estudiant la relació entre la nutrició i el desenvolupament del càncer, on ha obtingut destacats resultats entre el consum d'oli d'oliva verge extra i la seva contribució a la prevenció del càncer de mama, entre altres beneficis i propietats protectores. Escrich ja havia intervingut en alguna edició anterior de la Fira, com una xerrada el 2011, i també va ser reconegut com a Amic de l’Oli a la Fira de l’Oli Verd de Maials el 2013.

L'acte que va acabar amb un tast d'olis, vins i productes de la terra, i va estar amenitzat per la soprano borgenca Mariona Herrera, acompanyada al piano per Marta Mesalles. Les altres presentacions prèvies de la Fira es fan aquest dissabte al Mercat de la Concepció de Barcelona i diumenge a Cervià de les Garrigues.