COMARCA

La desviació de camions a l’AP-2 que havia de començar al gener, en mans de Foment

El conseller de Territori, Josep Rull, proposava iniciar el desviament obligatori entre les Borges i Montblanc l'1 de gener, però el Ministeri, de moment, no ha fet el pas i diu que espera un interlocutor a la Generalitat.

(foto: Xavi Minguella)

S'ha encetat el 2018 i la proposta del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, d'iniciar el desviament obligatori de camions de la carretera N-240 a l'autopista AP-2 entre les Borges i Montblanc no s'ha materialitzat. Fonts del departament indiquen que la Generalitat "ha fet el que havia de fer" i que ara la qüestió "està en mans del ministeri de Foment", titular de la via i de qui la conselleria no té cap notícia en aquest sentit. Per la seva banda, Foment assegura estar a l’espera que hi hagi un interlocutor a la Generalitat per abordar la qüestió, que admeten que està sobre la taula. Mentre, el 12 de gener hi va haver un accident en aquest tram, prop de Vinaixa, entre un tractor i un camió, precisament, que va provocar un ferit de consideració. 

Descomptes del 50%

El mes de setembre, Rull es va reunir a les Borges amb alcaldes de la comarca, representants del Consell Comarcal, de la Diputació, de la delegació del Govern i de la Cambra de Comerç i els va traslladar la proposta de prohibir el pas de vehicles pesants per l'N-240 i desviar-los a l'AP-2 com a mesura per reduir la sinistralitat. La proposta incloïa descomptes del 50% del peatge i es limitava al tram entre les Borges i Montblanc. Per al tram entre Lleida i les Borges, el conseller continuava apostant per la duplicació de la via, mesura que diversos partits i entitats de Ponent rebutgen, al considerar que no és ni immediata ni efectiva.

Referèndum i presó

Josep Rull va fer la proposta el 12 de setembre, a poc més de dues setmanes del referèndum de l'1 d'octubre. "Si guanya la independència serà la Generalitat la que assumirà les mesures per millorar la via", va dir llavors. Posteriorment, hi va haver la proclamació de la República i la destitució immediata del Govern. Rull i tres consellers més van haver de passar 32 nits en presó preventiva, dictada per la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela. Això, i les eleccions del 21 de desembre, amb la corresponent campanya electoral prèvia, ha contribuit a obstaculitzar el ritme previst.