COMARCA

Foment diu que alliberar el peatge de l’AP-2 és massa car

Un estudi xifrava el rescat entre Lleida i Montblanc el 2018 en 56 milions d’euros. El govern espanyol, en canvi, destinarà 2.000 milions a rescatar nou autopistes en fallida.

(foto: arxiu)

El govern espanyol considera que alliberar el peatge d'un tram de l'autopista AP-2, reivindicació de diverses entitats i partits a les Garrigues, és una opció "difícil de dur a terme per l'elevat cost", un cost derivat de la compensació que l'Estat hauria de fer a l'empresa concessionària "pel restabliment del seu equilibri econòmic financer". Això és el que ha respost el Ministeri a una pregunta del diputat d'En Comú Podem per Tarragona al Congrés, Fèlix Alonso.

56 milions d'euros

En la resposta, el govern de Madrid evita concretar quins serien aquests costos. Un estudi fet pel geògraf Ola Karlsson el 2012 per encàrrec de l'Ateneu Popular Garriguenc i el col·lectiu Conca22 quantifica en 56 milions d'euros el que s'hauria d'abonar a la concessionària si s'alliberés el peatge entre Lleida i Montblanc el gener d'aquest 2018. Cal recordar que la concessió d'aquesta autopista finalitza el 2021, de manera que cada any de menys que queda per a l'acabament del contracte la indemnització és menor. La posició contrasta amb els més de 2.000 milions amb què l'Estat ha pressupostat per rescatar aquest 2018 nou autopistes de peatge que estan en fallida, dels quals n'espera recuperar només uns 1.000 amb la posterior readjudicació de la concessió.

El Ministeri no fa referència a la duplicació de l'N-240 entre Lleida i les Borges, que es va pressupostar en 44 milions, ni a les rotondes previstes al mateix tram. Només esmenta la intenció d'aplicar descomptes als peatges i assegura que està estudiant el desviament de camions entre les Borges i Montblanc. Aquesta era, precisament, l'última proposta de la Generalitat, que havia de començar l'1 de gener d'enguany [v. SomGarrigues, núm. 467]. Foment afirma a aquest periòdic que està a l'espera que hi hagi un interlocutor del govern de la Generalitat per parlar-ne.