COMARCA

Actes a la comarca amb motiu del Dia de la Dona

Trobades de dones, concentracions, xerrades i accions informatives centren la commemoració del Dia de la Dona a les Garrigues.

(foto: A.S.)

Aquest dijous, 8 de març, es commemora el Dia de la Dona. Aquest any, però, arriba amb més força, fins i tot amb una vaga convocada i una major atenció mediàtica a les mobilitzacions. A les Garrigues, d’accions vinculades a la vaga es té constància del tancament de les oficines de l’Ajuntament de Maials a les 12 del migdia, de la botiga de Plusfresc de la Pobla de Cérvoles a partir de la mateixa hora i del Centre de la Cultura de l’Oli de la Granadella tot el dia.

Actes previs
El dilluns 5 de març es va fer a l’Albi una xerrada sobre drets, dificultats i diferències de la dona al món laboral, a càrrec de Carme Castelló, responsable de l’Institut Català de les Dones a Lleida.
Ahir dimecres ja hi va haver una prèvia a les Borges Blanques, on una trentena de dones de diversos pobles i convocades amb un cartell i el boca-orella es van reunir al Casal Marino per posar en comú inquietuds al voltant de temes com la conciliació de la vida familiar, laboral i personal, el repartiment de cures, les pensions o l'escletxa salarial, entre altres.
Per la seva banda, el Consell Comarcal i l'Oficina Jove de les Garrigues duen a terme dinàmiques de grup i instal·len taules informatives a l'hora del pati dels centres de secundària de la comarca per sensibilitzar els joves sobre la igualtat de gènere.

8 de març
L'Ajuntament de les Borges ha convocat una concentració a les 12 del migdia, davant del consistori, on es llegirà un manifest per eradicar l'escletxa salarial.
Els treballadors del Consell Comarcal també han fet una aturada i lectura de manifest.
A Maials, les oficines de l'Ajuntament tancaran a les 12 del migdia, en suport a la igualtat de gènere.
A Cervià, a les 6 de la tarda, tindrà lloc a la Llar de Jubilats la xerrada "Autoestima i empoderament femení", a càrrec de Cristina Guiu, psicòloga del SIAD del Consell Comarcal.
A Llardecans, l'associació de dones L'Espiga ha organitzat una xerrada a les 5 sobre l'ictus i la presentació del llibre "Con dos cojones", de la borgenca Rocío González, amb posterior xocolatada per les assistents.
A Juneda es llegirà un manifest davant de l’Ajuntament a les 8 del vespre.
A algunes entitats i empreses, com Talma de Juneda, també s’han fet concentracions.

10 de març
L'ateneu Capitonya, de Maials, ha organitzat la xerrada "El paper de la dona en el món rural", amb Ester Gomis, membre del sector de Dones d'Unió de Pagesos, a les 6 de la tarda a la sala de l'Abadia.

Altres
Per aquest cap de setmana, diverses associacions de dones han convocat trobades amb motiu del 8 de març, com un sopar a Arbeca (dia 9), un dinar a Aspa (dia 10), una pel·lícula i berenar al Soleràs (dia 10) o un sopar a Bellaguarda (dia 10).
Durant tot el mes de març, des del SIAD de les Garrigues es distribuiran cartells i punts de llibre informatius per reforçar la campanya #veusquenoveus de l'Institut Català de les Dones.