HISTÒRIA
- El Soleràs

La fossa comuna del Soleràs, a la BBC, CBC i Al Jazeera

És l'eix conductor d'un capítol del programa "Assignment" de la cadena britànica i protagonista de reportatges i notícies al canal 24 hores de la televisió de Doha i a la principal cadena del Canadà.

(foto: Xavi Minguella)

La fossa comuna que s'està excavant des de l'octubre al Soleràs ha viscut aquests dies nous episodis del seu impacte mediàtic. Les dimensions (més d’un centenar de cossos), les circumstàncies (l’última que es va poder començar abans de l’aplicació de l’article 155), les característiques (soldats d’ambdós fronts) i, també, el moment social i polític a Espanya i Catalunya han contribuït a que l’exhumació tingués un ampli ressò als mitjans de comunicació, principalment catalans però també d’estrangers. Mentre als mitjans espanyols pràcticament no ha aparegut, altres com CBC, la principal cadena de ràdio i televisió del Canadà, la britànica BBC o el canal de notícies 24 hores d’Al Jazeera hi han enviat corresponsals que n’han explicat la història.

A la ràdio de la BBC
La fossa del Soleràs és l'eix conductor de l'últim reportatge radiofònic del programa "Assignment", emès l'1 d'abril. A la peça, titulada "Digging up the past in Catalonia" [Desenterrant el passat a Catalunya], la periodista Estelle Doyle explica la història de la fossa, on hi ha enterrats més d'un centenar de cossos de soldats de la Guerra Civil i, a partir d'aquesta, parla de la recuperació de la memòria històrica a Catalunya, liderada pel govern de la Generalitat i contraposada a la manera de fer del govern espanyol. De fet, en el reportatge es fan contínues referències al conflicte entre Espanya i Catalunya.

El treball de Doyle arrenca al Soleràs, on parla amb un dels antropòlegs que hi treballen i amb una persona que hi té el pare -civil- enterrat, però passa també per una consulta mèdica on es recullen mostres d'ADN per a la identificació genètica i es parla amb familiars de desapareguts, amb la directora general de Relacions Institucionals i amb el mateix Raül Romeva abans que fos empresonat. El reportatge fa esment al "pacte de l'oblit" que es va imposar en la Transició, a les advertències de l'ONU a Espanya per no investigar els desapareguts i a la llei del Parlament del 2017 d'anul·lació de les sentències franquistes. En general, els diferents testimonis es mostren favorables al projecte d'exhumacions i identificació de desapareguts però el reportatge també inclou l'opinió de l'impulsor del concepte mediàtic Tabàrnia i d'un diputat del PP al Parlament, partidaris de no intervenir en les fosses.

Al canal informatiu en anglès d’Al Jazeera
Un dia abans de la BBC, el 31 de març, era Al Jazeera qui emetia i publicava a les xarxes un reportatge del periodista David Chater centrat en la fossa del Soleràs. Concretament, la peça s’ha fet des del canal de notícies en anglès 24 hores Al Jazeera English, cadena germana de l'Al Jazeera original, que emet en àrab i ambdues amb seu a Doha, Qatar. Chater hi parla del programa d’identificació genètica de desapareguts i destaca la gran quantitat de fosses que encara hi ha sense ni tan sols senyalitzar, comparat amb el gran mausoleu dedicat al dictador Francisco Franco al Valle de los Caídos. “La pau real no tornarà mai aquí fins que Espanya no afronti el seu brutal passat”, conclou el periodista.

A la canadenca CBC
Un dels primers mitjans internacionals a fixar-se en la fossa del Soleràs va ser la CBC, la cadena canadenca de ràdio i televisió feta en anglès i la més gran del país. A principis d’any, la periodista Margaret Evans, corresponsal a Europa, es traslladava a aquest poble de les Garrigues per explicar l’existència de milers de desapareguts de la Guerra Civil i posar de manifest el poc esforç del govern espanyol per localitzar i identificar cossos, en una peça que incloïa també testimonis de Corbera d’Ebre.