AGRICULTURA, ECONOMIA

Agricultura incentiva la fusió de cooperatives agràries

El departament publicarà en les properes setmanes un paquet d’ajuts per fomentar la concentració de la producció i la comercialització. El gruix principal serà el destinat a despeses vinculades al procés de creació de les noves entitats resultants.

(foto: arxiu)

El Departament d'Agricultura de la Generalitat publicarà en les properes setmanes una ordre que establirà les bases d'un seguit d'ajuts per fomentar la fusió de cooperatives agràries. Des de l'oficina comarcal de la conselleria a les Garrigues, insten les entitats a acollir-s'hi.

Cinc línies diferents d'ajuts
Segons ha pogut saber SomGarrigues, la part més important dels nous ajuts és la que es destinarà a sufragar les despeses que resultin de la nova creació i posada en marxa de la hipotètica nova entitat. Si aquesta té una facturació inferior als dos milions d'euros, per exemple, l'ajut pot ser de fins a 150.000 euros, i si la facturació se situa entre 2 i 5 milions, l'ajut pot arribar als 240.000 euros. Són quantitats que es repartirien en tres anys i estan pensades per cobrir despeses generals, de personal administratiu o d'adquisició d'oficines, per exemple.

D'altra banda, hi haurà també línies per invertir en serveis de consultoria (estudis de mercat, viabilitat d'inversions, etc.) del 50% del cost, ajuts per la participació en fires comercials, també del 50% de les despeses de gestió dels estands, ajuts per inversions en transformació i comercialització, del 40 i el 60%, i ajuts per innovació en processos i organització, del 50%. Amb tot això es vol que les cooperatives millorin la gestió empresarial i la comercialització i modernitzin instal·lacions. "La gestió de les cooperatives ha de ser com qualsevol altra empresa, amb certes particularitats, però al final l'objectiu és el mateix: comercialitzar el producte al millor preu possible i reduir despeses", diu Llorenç Canela, cap comarcal de l'oficina del DARP a les Garrigues. La iniciativa també pretén impulsar plataformes de comercialització, sense necessitat d'arribar a la fusió, que podran ser amb altres tipus de societats si les cooperatives representen un 50%.

Fusions anteriors
L'últim moviment entre cooperatives va ser el 2013, quan la de la Floresta es va dissoldre i es va integrar a la Sant Isidre de les Borges, que ja havia fet un procés similar amb Fulleda. El 2012 es van fusionar Arbeca i els Omellons, projecte premiat per la Federació de Cooperatives Agràries. Més enrere, el 1972, la fusió de dues entitats de Juneda va donar lloc a l'actual cooperativa. També hi havia hagut una experiència entre la Granadella i els Torms. 

ENTREVISTA A LLORENÇ CANELA   
Cap comarcal de l'oficina del DARP a les Garrigues

"És l'única manera de poder afrontar els reptes"

Com són les cooperatives de les Garrigues? Petites? Grans? Mitjanes?
N'hi ha de petites, de mitjanes i de grans, però l'única manera de poder afrontar els reptes que vindran és guanyant dimensió, tenir una estructura més o menys estable i professional. Això permetrà arribar a nous mercats i reduir despeses, i per aconseguir-ho s'han de concentrar cooperatives i aplicar una bona gestió.

Hi ha el risc de perdre identitat?
Això s'ha de vetllar. La cooperativa és un bé social i s'ha de combinar allò estrictament econòmic i el vessant social.

Pel que fa a la comercialització, com quedarien els noms i les marques amb entitats fusionades?
Si tens una clientela amb una marca, l'has de conservar. Si després en vols crear una altra, cap problema, avui dia les empreses en tenen moltes. De fet, com més ampli tinguis el catàleg millor, que sovint ens enfoquem només en l'oli i està bé tenir alguna cosa més. Tot ajuda a vendre, també l'oleoturisme.

Quina diferència hi ha entre una fusió i una cooperativa de segon grau?
En una cooperativa de segon grau es manté la identitat de les de primer grau i només hi ha una gestió conjunta del producte, com va ser Agrolés o ara Actel. En una fusió representa que neix una nova cooperativa.