COMARCA

Reubicaran 163 làpides de soldats feixistes al cementiri per evitar que la gent les trepitgi

Les lloses es van reutilitzar per fer passadissos al cementiri. Foto: Xavi MInguella

L’Ajuntament de Torrebesses ha començat a treballar amb la intenció de traslladar les 163 làpides de soldats feixistes italians que van morir al front de la Guerra Civil i que, des de fa uns anys, serveixen de lloses en un dels passadissos del cementiri. Aquesta és la intenció del consistori que, segons l’alcalde, Mario Urrea, “té la voluntat de recuperar i dignificar una part de la història del poble”.

Fets

Durant la Guerra Civil i després de la Batalla de l’Ebre, una brigada majoritàriament formada per voluntaris italians de l’exèrcit franquista, en el seu avanç cap a les Borges Blanques, troba  resistència al Cogul.

Segons Urrea “allí són ferits molts d’aquests soldats que, posteriorment, són traslladats a Torrebesses on tenen muntat al castell del poble un hospital de sang”.
Molts d’aquests ferits acaben morint i se’ls enterra al cementiri local de Torrebesses entre el desembre del 1938 i gener del 1939.

Durant els anys posteriors, els familiars i el govern italià retiren el cossos de tots els feixistes que s’havien enterrat a Torrebesses. La majoria de restes es van traslladar a la basílica de Saragossa.

Al poble només hi van quedar les làpides que, en un arranjament del cementiri, es van utilitzar com a rajoles. L’objectiu de l’ajuntament és “ubicar-les en un altre lloc per evitar que els visitants les trepitgin”, indica l’alcalde.

És per això que les làpides se situaran en un espai diferenciat de la necròpoli on es podrà llegir la història de com i per què el cementeri de Torrebesses guarda aquest pessic històric.