COMARCA
- Alfés

Premi Baldiri Reixac per a l'escola d'Alfés

Dins la categoria de grups d'alumnes, amb un premi de 900 euros en material.

(foto: escola d'Alfés)

Un grup d’alumnes de Primària de l’escola d’Alfés han estat guardonats amb un dels premis Baldiri Reixac, que atorga la Fundació Carulla des de fa 40 anys i que es van lliurar diumenge al Teatre Nacional de Catalunya, amb la presència de la recentment nomenada consellera de Cultura, Laura Borràs, en el que era el primer acte oficial que participava com a tal.

Els premis es divideixen en tres categories (escoles, alumnes i mestres) i el projecte aufesí ha estat premiat com a grup d’alumnes. En aquesta categoria, l’organització buscava projectes que fossin en català o aranès, destaquessin per creatius i compromesos, utilitzessin les TIC, tractessin sobre qualsevol àrea de coneixement i estiguessin fets per alumnes d'ensenyament no universitari, ja fos en equip o individualment. El premi consisteix en 900 euros en forma de targeta regal Abacus  per a materials adreçats a l'ensenyament i aprenentatge o llibres en català en qualsevol format.

El d’Alfés és un treball audiovisual, titulat “Tempus”, que uns vuit nens i nenes de tercer a sisè de Primària van fer el curs passat en què ells són els protagonistes, tant en l’elaboració del guió com del quadern de preguntes del joc que hi apareix com en l’actuació davant de la càmera. Els alumnes es van encarregar, també, d’un “fotoconte” de la història. La idea se centrava en un joc que els nens troben amagat en un armari i que els porta a una aventura en què tots els companys de l'escola desapareixen i els hauran d'anar a recuperar a diferents moments de la història. Per rescatar-los han de trobar la resposta a la pregunta que se'ls planteja.

Participació rècord
La d’enguany ha estat l’edició dels premis Baldiri Reixac amb més participants, uns 350, i s’han atorgat premis a 50 grups d’alumnes, a 12 centres educatius, a 4 mestres i professors i a 1 premi UOC d’innovació. “Des del 1979, més de 20.000 alumnes i centenars de centres educatius, mestres i professors han vist reconeguts els seus esforços per fer de l'escola catalana una escola innovadora i que cerca l'excel·lència pedagògica des d'una perspectiva cultural”, explica la Fundació Carulla.

20 anys de ZER
L’escola d’Alfés pertany a la Zona Escolar Rural (ZER) L’Eral, que agrupa, a més, els centres d’Alcanó, Sarroca, Sunyer i Torrebesses i que va començar a funcionar com a tal el curs 1997-1998. No obstant això, l’edifici actual de l’escola d’Alfés es va posar en marxa fa 27 anys.