HISTÒRIA
- Tarrés

Tarrés dignifica la fossa comuna de la Guerra Civil que hi ha al cementiri

L'Ajuntament col·locarà una placa recordatòria per rescabalar de l'oblit els 29 combatents enterrats, la majoria soldats republicans.

(foto: Aj. Tarrés)

L’Ajuntament de Tarrés senyalitzarà la fossa comuna que hi ha al cementiri municipal, en què consta l’enterrament de 29 combatents de la Guerra Civil. D’aquests, quatre serien soldats feixistes italians i tota la resta republicans, els cadàvers dels quals es van trobar pel terme municipal el gener de 1939, de resultes dels enfrontaments per l’ocupació franquista de la comarca. 

L’indret mai es va senyalitzar i, amb el temps, es va anar perdent de la memòria col·lectiva. Ara, el consistori vol col·locar una placa recordatòria i rescabalar de l’oblit les persones allí enterrades. L’acte oficial es farà el diumenge 12 d’agost, coincidint amb la Festa Major, i comptarà amb l’assistència de la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Carme Garcia.

Prèviament, aquest dissabte 28 de juliol, el doctor en Història contemporània Josep Rubió farà una conferència sobre la caiguda i ocupació de les Garrigues per part de l’exèrcit franquista, centrant-se en el cas de Tarrés, per saber què va passar entre el desembre del 1938 i el gener del 1939 a la comarca. Serà a dos quarts de vuit del vespre al Sindicat.

L’any passat, a les Borges
El maig del 2017, una altra fossa dins d’un cementiri, la de les Borges Blanques, va ser també senyalitzada i dignificada. Ho va impulsar la Comissió Ciutadana per la Memòria, en col·laboració amb l’Ajuntament, i, en aquell cas, es coneixien els noms dels enterrats, ja que la majoria van ser gent del poble víctima dels bombardejos franquistes. La placa que recorda els fets incorporar el nom de 76 persones.

De moment, es desconeix si alguna d’aquestes dues fosses entra a les previsions d’exhumació del Pla de Fosses que ha reactivat la Generalitat després de l’aixecament de l’article 155, que el va paralitzar. En aquell moment, la fossa del Soleràs, on ja s’havien iniciat els treballs, va poder continuar sent investigada i va ser l’última fins ara.