URBANISME
- Juneda

Junts per Juneda demana que es retiri el nom del franquista Muñoz Grandes del nomenclàtor

Va ser secretari general del Movimiento, comandant en cap de la División Azul, ministre de l'Exèrcit i vicepresident del govern de Franco als anys 60.

(imatge: ICC)

El grup municipal Junts per Juneda ha demanat a l’equip de govern que canviï el nom del carrer Muñoz Grandes [marcat en vermell a la imatge], destacat franquista que durant la Guerra Civil va participar en l’ofensiva i ocupació de Catalunya, va ser comandant en cap de la División Azul enviada a lluitar al costat de Hitler, ministre secretari general del Movimiento, ministre de l’Exèrcit i vicepresident del govern de Franco entre 1962 i 1967.

Junts per Juneda va proposar el canvi al ple del mes d’abril i assegura que “l'equip de govern ho va veure amb bons ulls”, però lamenta que “a hores d’ara tot continua igual”. Per la seva banda, l’alcalde de la població, Antoni Villas, explica que “la voluntat hi és” però que es tracta d’un vial complex, ja que quan es va construir la caserna de la Guardia Civil als anys 50 es va tancar amb una reixa i, segons la normativa, no es pot fer una casa sense que hi hagi un carrer davant. “Estem mirant els arxius amb el secretari municipal i buscant la llicència d’obres per determinar si realment és un carrer o no i de qui és. Si ho és i és nostre, ho canviarem”, diu.

D’altra banda, Junts per Juneda ha demanat també que el consistori retiri els símbols falangistes del monument als "Caídos por Dios y por España" que hi ha al cementiri municipal de Juneda i que es reposi el cartell explicatiu que l’acompanya, actualment malmés.  Aquest monument va ser instal·lat després de la Guerra a la plaça de l’Església però el 1986 es va traslladar al cementiri. Aquell mateix any, l’Ajuntament va erigir, a prop d'aquest, un monòlit a la memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil. L’alcalde no vol donar importància a la peça. “Va patir vandalisme fa anys i no sé si és millor intervindre-hi o no fer-hi res”, afirma, “però de cara a Tots Sants valorarem què fem”, conclou.