CARRETERES
- Les Borges Blanques

Enric Mir reclama ara la gratuïtat de l'AP-2 per als garriguencs

Fa dos mesos, quan Foment va anunciar la intenció d'alliberar peatges, l’alcalde de les Borges va assegurar no seria suficient per reduir la sinistralitat de l’N-240. Ara afirma que sí que ajudarà a reduir els accidents.

(foto: Aj. Borges)

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha reclamat avui la gratuïtat de l’autopista AP-2 per als vehicles lleugers d’usuaris garriguencs entre Lleida i Montblanc com una mesura per descongestionar la carretera N-240 i millorar la seguretat en els desplaçaments “mentre no arribi la duplicació prevista entre Lleida i les Borges”. Segons Mir, l’exempció del peatge seria “un a més a més” de la desviació obligatòria de camions entre les Borges i Montblanc que es preveu que es faci efectiva aquest estiu. “Mentre continuïn els problemes i la falta de millores a l’N-240, la gratuïtat de l'AP-2 per a tots els residents ajudarà a connectar les poblacions del Segrià i les Garrigues i a reduir l'elevada sinistralitat", ha dit l’alcalde.

La posició de Mir contrasta amb la que ell mateix va manifestar fa tot just dos mesos, quan el ministeri de Foment va anunciar la intenció d’aixecar les barreres dels peatges per a tothom a mesura que vencessin les concessions, que en el cas de l’AP-2 és l’any 2021. Aleshores, l’alcalde borgenc va assegurar que no seria suficient per reduir la sinistralitat de l’N-240 i que era “evident que no suposaria una millora substancial”. Al juny, Mir defensava que amb l’alliberament del peatge l’N-240 no perdria volum de trànsit i continuaria sent una via amb elevada sinistralitat. Ara, Mir proposa l’alliberament només per als residents a les Garrigues.

Camions sí, camions no
L’any 2012, l’Ajuntament de les Borges va demanar alliberar l’AP-2 per als camions. Ho va fer en base a un informe de la Generalitat a petició del propi consistori en què es detallava que en el 41% dels accidents que tenien lloc a l’N-240 s'hi veia implicat un camió. “És una dada més que ens permet defensar i reafirmar-nos clarament per la possibilitat d'un ús gratuït de l'autopista per part dels vehicles pesants", deia Mir, i demanava “unitat del territori per exigir aquesta solució a Foment”. 

Aquella gratuïtat per als camions no ha arribat mai, sinó que la mesura més immediata que es preveu és la de desviar-los obligatòriament i amb descomptes en el peatge només en el tram les Borges-Montblanc. Davant d'això, diversos partits, alcaldes i entitats de la comarca van demanar que s'allargués la desviació fins a Lleida. ERC, la CUP i En Comú Podem en reclamaven, a més, la gratuïtat, en línia a la posició del consistori borgenc el 2012, però des del govern municipal no s’ha mantingut aquella reivindicació i s’opta ara per una gratuïtat limitada als turismes d’usuaris residents a les Garrigues.