COMARCA
- Almatret , Llardecans , Maials

La Festa dels Tres Pobles concentra enguany totes les activitats a Almatret

El record de la Batalla de l'Ebre, que compleix 80 anys, i la solidaritat antirrepressiva centren els actes de la jornada del 8 de setembre.

(foto: arxiu)

La Festa dels Tres Pobles, que organitzen els ajuntaments de Maials, Llardecans i Almatret des del 2013, junt amb les seccions locals de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), no distribuïrà enguany les diverses activitats en els tres municipis esmentats com en anteriors ocasions sinó que ho centrarà tot a Almatret. Tot apunta que per als propers anys es mantindrà aquest nou format focalitzat cada any en una de les tres poblacions. 

La jornada és el dissabte 8 de setembre a la tarda i vespre, i començarà posant la mirada en la memòria històrica. L’historiador Andreu Caralt, autor d’un estudi sobre la Guerra Civil a Almatret, guiarà els assistents per escenaris de la Batalla de l’Ebre, de la qual aquest 2018 es commemoren 80 anys i en què el municipi garriguenc va tenir un paper rellevant però encara poc conegut.

Solidaritat antirepressiva
A les 9 del vespre hi haurà un sopar solidari i calmant (rom cremat) a la Llar del Poble, els beneficis del qual es destinaran a la caixa de solidaritat amb els familiars dels presos polítics i exiliats. De fet, es preveu l’assistència d’alguns d’aquests, així com de Jordi Pessarrodona, imputat per posar-se un nas de pallasso en una protesta. Tancarà la festa l’actuació de màgia de Jordi Comellas. Els tiquets del sopar (10 euros) es poden comprar a l’Ajuntament fins el 5 de setembre.

Prèvia de la Diada
La Festa dels Tres Pobles va néixer el 2013 com una activitat prèvia a la Diada Nacional d’aquell any, la de la Via Catalana, tant per cohesionar gent d’Almatret, Maials i Llardecans com per possibilitar que tothom pogués participar d’un acte reivindicatiu en cas de no poder assistir a la mobilització nacional. Aquell primer any va servir també per batejar un camí que uneix Maials i Llardecans com Camí de la Independència, pel qual en posteriors edicions s’han organitzat caminades.