FAUNA
- La Floresta , Les Borges Blanques

Els Agents Rurals rescaten un senglar que havia caigut al canal d'Urgell i serps protegides

L'animal, viu, l'havia extret la màquina que treu tot el material que fa cap a la comporta del Collet, a les Borges Blanques.

(foto: Agents Rurals)

Els Agents Rurals van rescatar dissabte passat, dia 25, un porc senglar que havia caigut al canal d'Urgell i havia fet cap aigües avall fins a la comporta del Collet, al terme de les Borges Blanques, on una màquina extreu en un contenidor tot el material que hi queda atrapat. Els agents es van adonar de la presència de l’animal, viu, en una visita rutinària a les instal·lacions, ja que és habitual que hi quedin atrapades diverses espècies animals, com senglars, cabirols, teixons o eriçons, sovint ja ofegats, així com espècies protegides. A la mateixa inspecció, de fet, es van trobar atrapats tres exemplars de serp verda (Malpolon monspessulanus), que sí que és espècia protegida i que posteriorment es van alliberar a la Reserva Natural de Mas de Melons, al terme de Castelldans.

Fa un parell d’anys, l’associació La Banqueta, de Juneda, ja va denunciar la mortaldat d'animals que cauen al canal i els cadàvers dels quals acaben acumulats a reixes com la del Collet, arrossegats pel corrent, sense la més mínima possibilitat d'escapatòria. Des de l’entitat fa temps que es demana a la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell mesures que evitin aquestes morts, com ara deflectors als baixadors -com el que es va instal·lar el 2014 entre Arbeca i Vilanoca de Bellpuig- o rampes. Així mateix, s’alerta que la construcció de lleres de formigó armat en forma d’U és un impediment encara més gran per poder escapar. Els Agents Rurals, confirmen que tant les vies fluvials artificials com les instal·lacions elèctriques “tenen assignatures pendents en matèria de protecció de la fauna”.

D’altra banda, membres del cos han rescatat també un exemplar de gran duc (Bubo bubo) que havia caigut dins una bassa de purins a la Floresta. Els agents l’han pogut treure amb l’ajuda d’un treballador de la mateixa granja i l’han traslladat al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent.