COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

...i el president Torra va marxar carregat

A banda d'algunes peticions polítiques i sectorials, institucions i particulars van apropar-se a Quim Torra per obsequiar-lo amb tot tipus de productes.

(foto: Xavi Minguella)

El passat 1 de setembre, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va fer una breu visita a les Garrigues, concretament a Juneda i les Borges. A Juneda inaugurava el parc 1 d'Octubre i a les Borges donava inici institucional a la Festa Major, a més de recórrer part del centre històric i participar en un vermut solidari pels presos polítics i exiliats. Va ser una visita atapeïda i d'un sol matí (a la tarda anava a Vallbona de les Monges), però suficient com per a que rebés moltes sol·licituds polítiques, peticions de fotografies, de signatures de llibres i obsequis, cosa que va fer que la comitiva d'autoritats avancés molt lentament entre la multitud.

A Juneda, l'alcalde no va traslladar cap petició concreta al Molt Honorable, però sí que ho va fer una representació de l'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), promotora de Tracjusa, que es va poder reunir amb Torra dins l'edifici consistorial. L'entitat va traslladar al president la inquietud pel retard en l'aprovació de la llei de dejeccions ramaderes, li va demanar una reunió amb la consellera d'Agricultura i li va entregar un dossier del projecte de Nova Tracjusa, amb què es vol fer funcionar la planta de tractament de purins a partir de la crema de residus urbans. En aquest sentit, membres de la plataforma antiinceneradora, contrària a l'esmentat projecte, també van lliurar a Torra un manifest al respecte.

Ja a les Borges, i durant els parlaments previs a la inauguració de la nova marca turística local, l'alcalde Enric Mir va demanar públicament al president un compromís amb la millora de la seguretat a la carretera N-240, amb la licitació i construcció del futur Arxiu Comarcal i amb l'edifici del teatre municipal, dues obres pendents de fer-se. Per la seva banda, l'alcalde de Castelldans, Conrad Llovera, va aprofitar també la visita per entregar a Torra un dossier sobre el problema de les arcades de l'antic convent medieval, que es troben atrapades en un edifici a mig fer del que havia de ser el Centre d'Interpretació de la Biodiversitat i que mai ha vist la llum, ja que s'ha acabat fent a Mas de Melons. Llovera demana a la Generalitat un ajut per adequar la planta baixa i fer-la accessible per als veïns. En el mateix dossier, l'alcalde de Castelldans, que també és president del sector 15 dels regants del canal Segarra-Garrigues, reclama una resposta sobre l'autorització per activar les obres en zones pendents.

Peticions polítiques a banda, Torra va ser obsequiat, entre altres, amb una ampolla de vi Quim, del celler arbequí Vinya els Vilars per part de l'associació Tastavins, en referència al seu nom. L'Ajuntament junedenc li va donar dos llibres de temàtica local i un lot de productes de la terra. Encara a Juneda, familiars de Montserrat Josa (1935-2011), mestra i artista gravadora, li van regalar un catàleg d'obres d'art. Ja a les Borges, el consistori va obsequiar el president amb un altre lot de productes i l'edició de luxe del llibre institucional d'imatges de les Borges.

A nivell particular, Josep Aixalà va donar un petit bust que conservava, pintat a mà, del president Macià original dels anys 30, dels que en aquella època es venien a alguns comerços. Torra va assegurar que el posaria al seu despatx de la Generalitat. Per la seva banda, el grup de diables i tabalers Recerca va obsequiar el president amb una samarreta commemorativa dels 30 anys de l'entitat i Rocío González va regalar-li el seu llibre "Con dos cojones" sobre l'experiència amb l'ictus. Finalment, de pas pel vermut solidari que es feia a La Bodega, l'establiment va regalar a Torra una ampolla de ratafia artesanal de les que fan cada any, coneixedors del gust del president per aquesta beguda. En el passeig pels carrers de la població, Torra també va tenir temps de signar dos llibres seus, un sobre Muriel Casals i un altre sobre el periodista Eugeni Xammar.