COMARCA
- Les Borges Blanques

Enric Mir estudia querellar-se contra Joan Vàzquez, portaveu d’Ipcena

L'alcalde de les Borges havia sol·licitat un acte de conciliació per tal que Vàzquez es retractés d'unes afirmacions en un article. El portaveu de l'entitat, però, s'hi reafirma i ara Mir valorarà si elevar el procediment a querella.

L'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, decidirà en els pròxims dies si presenta una querella d'injúries o calúmnies contra el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, després que l'acte de conciliació -pas previ a la presentació d’una demanda judicial- entre els dos que ha tingut lloc aquest dijous al matí al jutjat de Lleida no hagi prosperat. Mir havia sol·licitat aquesta via prejudicial per exigir a Vàzquez que es retractés públicament de les afirmacions fetes en un article d'opinió publicat a finals de juny, però el portaveu de l'entitat s'ha reafirmat en el que va dir i, per tant, ara correspon a l'alcalde valorar si tira endavant la denúncia com a querella.

La queixa de Mir se centra en la part de l'article de Vàzquez en què aquest afirma que quan l'ara alcalde era regidor d'Hisenda i Promoció Econòmica de les Borges "va servir i cobrar de l'Ajuntament uns 172.000 euros de la venda de gasoil de la seva empresa, una actuació delictiva i d'un contingut corrupte innegable que equival a posar la mà a la caixa comuna". Per l'alcalde de les Borges, "una cosa és llibertat d'expressió i una altra formular greus acusacions", i recorda que la denúncia que va rebre respecte la incompatibilitat de facturar de la seva empresa al consistori quan era regidor "es va arxivar perquè no tenia fonament". El gener de l'any passat, Fiscalia va considerar que no hi havia hagut prevaricació en el subministrament de gasoil als equipaments municipals perquè no hi havia constància d'una declaració d'incompatibilitat en el càrrec ni que Mir fos advertit de la possibilitat de contravenir el règim de contractació de l'Administració pública [v. SomGarrigues, 443]. Per Vàzquez, "això no vol dir que els fets no hi fossin".

"Li hem brindat l'oportunitat de rectificar -diu Mir respecte l'acte de conciliació amb Vàzquez- i no l'ha volgut aprofitar". "Quan un acusa, ho ha de demostrar, i si fos coherent i parla de mà a la caixa, potser hauria d'haver anat a Fiscalia en lloc de fer un article", afegeix l'alcalde, que sospita que "entremig hi ha algun interès polític". Per la seva banda, el portaveu d'Ipcena ha convocat aquest dijous, després de l'acte de conciliació fallit, una roda de premsa amb el seu advocat, en què assegura que "l'únic que he fet és contestar un article que l'alcalde fa de forma difamatòria contra la meva persona i li retrec accions que considero que no tenen relació amb la responsabilitat ètica que ha de tindre un càrrec públic". "Si a partir d'ara ha de presentar la querella, que ho faci, perquè estem preparats per defensar-nos", afegeix. L'advocat de Vàzquez, Simeó Miquel, ha expressat que "s'entén que l'alcalde vulgui sortir al pas d'unes afirmacions que el fan quedar malament, però un alcalde ho pot fer de moltes maneres i utilitzar l'amenaça de querella no sembla la més adequada". "El Joan no va entrar en temes de caràcter personal, com sí que va fer l'alcalde, sinó en temes que tenen a veure amb el seu càrrec públic", ha afegit Miquel.

Articles creuats
L'article en qüestió de Vàzquez era una rèplica al que tres dies abans havia fet Mir, on titllava la posició del portaveu d'Ipcena en relació a la duplicació de l'N-240 de "molta baixesa moral, escassa intel·ligència i deslleialtat institucional", a més d'afirmar que Vàzquez havia comès il·legalitats, que havia estat condemnat per calúmnies i obligat a enderrocar una construcció irregular i que té "poca credibilitat a l'hora de defensar sincerament l'ecologia". Aquell article de Mir, al seu torn, ja era una rèplica a un comunicat anterior d'Ipcena sobre l'N-240.