COMARCA

El Consell crearà un servei d’atenció a persones LGBTI

Prèviament, s’està fent una enquesta per conèixer la realitat d’aquest col·lectiu a la comarca en diferents contextos. Tot plegat forma part de l’adaptació a la llei contra l’homofòbia.

(foto: Xavi Minguella)

El Consell Comarcal de les Garrigues crearà a partir d'aquest octubre un Servei d'Atenció Integral adreçat a persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. Són els anomenats SAI, una idea similar a la que, al seu dia, va servir per crear els SIAD, d'informació i atenció a les dones i que es coordina entre la Direcció General d'Igualtat de la Generalitat i els ens locals. Actualment hi ha 43 serveis en marxa en diverses comarques del país, tot i que a Ponent només n'existeixen a Lleida, Balaguer i Cervera.

Enquesta prèvia
Abans de crear el SAI, el Consell ha contractat Talma per dur a terme una enquesta, en marxa des de l'estiu, que ha de servir per tenir un retrat de la situació actual de les persones lesbianes, gais, transsexuals o intersexuals (LGBTI). L'enquesta, que és anònima i es pot fer online en cinc minuts, s'adreça a la població en general però conté preguntes específiques per als treballadors de l'Administració i per al mateix col·lectiu LGBTI. La intenció és tancar l'enquesta entre setembre i octubre, un cop hagin finalitzat les presentacions que s'estan fent als centres educatius.

Fins fa un parell de setmanes s'havien recollit un total de 141 respostes, a les quals calia afegir-ne 360 recollides a l'INS Josep Vallverdú. "No és una acció aïllada, sinó que des del Consell s'aposta per aquestes polítiques que, a més de la diagnosi i del SAI, aniran acompanyades d'accions de difusió el 2018 i el 2019", explica Cristina Guiu, tècnica i psicòloga del SIAD i responsable del desenvolupament d'aquest nou procés. Un procés que, com diu Guiu, és l'adaptació del Consell a la Llei 10/2014 per garantir els drets del col·lectiu LGBTI i eradicar conductes discriminatòries vers aquestes persones.