EQUIPAMENTS
- Juneda

L’escola de Juneda recupera la cuina pròpia 33 anys després

A l’assemblea de l’AMPA es va fer jornada de portes obertes per donar a conèixer el nou servei, en marxa des de principis de mes. Hi van entre 40 i 70 alumnes, segons el dia.

(foto: AMPA Manuel Ortiz)

L'escola Manuel Ortiz, de Juneda, compta des de principis de mes amb cuina pròpia, que havia desaparegut l'any 1985, arran d'unes obres a l'edifici. Una ampliació de l'escola a finals dels 90 va permetre tornar a disposar de menjador, però no de cuina, que va ser substituïda pel sistema de línia freda, és a dir, escalfant el menjar que subministra una empresa. 

Lluita de dos anys
El 25 d'octubre, aprofitant l'assemblea general de l'AMPA, es va fer una jornada de portes obertes al menjador i la nova cuina per informar les famílies de l'existència del nou servei i agrair als qui l'han fet possible. L'acte va comptar amb l'assistència de l'equip directiu del centre, de l'alcalde i president del Consell Comarcal i de la regidora d'Ensenyament del municipi, així com una cinquantena de famílies, que van compartir un refrigeri.  La presidenta de l'AMPA, Elisabet Ruestes, va destacar els dos anys que feia que es lluitava per la cuina. El maig del 2017, es va arribar a un acord entre Ajuntament, departament d'Ensenyament i AMPA segons el qual la cuina es posaria el curs 2017-2018. El consistori s'encarregaria de les obres i instal·lacions, la Generalitat de portar material i equipaments en desús d'altres centres i l'associació de mares i pares es comprometia a assolir un mínim de famílies inscrites. El curs passat no va ser possible i es va continuar amb línia freda, però sí que es va aprofitar per donar una nova imatge a la sala de menjador, "més alegre i funcional", explica l'AMPA, i solucionar problemes de reverberació, així com millores en el funcionament del monitoratge.

Finalment, aquest curs 2018-2019 ha estat el de l'activació del servei, que gestiona l'empresa Comertel, tot i que les primeres setmanes, mentre es polien els últims detalls de l'equipament, van ser amb línia calenta, és a dir, amb menjar portat cada dia. Actualment, hi ha entre 40 i 70 alumnes inscrits al menjador, en funció del dia. Una de les facilitats de la cuina pròpia és la possibilitat d'avisar el mateix dia si l'alumne es queda o no, mentre que als centres amb línia freda s'ha d'avisar entre 10 i 15 dies d'antelació, cosa que fa que si un dia l'alumne està malalt, es paga igualment.

Només en cinc municipis
A la comarca hi ha cuina pròpia a les escoles de cinc pobles, quatre a les Garrigues i una a la part del Segrià. Són els col·legis Joan XXIII i Mare de Déu de Montserrat a les Borges, el d'Arbeca, el de Juneda i el de la Granadella, on es comparteix amb l'institut. A la part del Segrià, l'únic centre escolar amb cuina pròpia és el de Maials, gestionada per l'Ajuntament.