CULTURA
- Juneda

L’Incursió Social 2018 se centra en el medi ambient

Hi participen Talma, la residència municipal d’avis de Juneda, Sant Joan de Déu d’Almacelles, Acudam de Mollerussa, l’associació Alba de Tàrrega i el centre de dia de Bellpuig.

(foto: Xavi Minguella)

Incursió Social, el projecte cultural nascut a Juneda que involucra col·lectius vulnerables en les arts escèniques, programa aquest primer cap de setmana de desembre una nova edició, en què el tema central és l'ecologia i el canvi climàtic causat per la intervenció de l'home en el medi ambient. Ho fa amb l'espectacle Chapamama o la fi del món, una mirada poètica i artística sobre la responsabilitat social i individual vers les generacions que habitaran la Terra darrere nostre.

L'obra la dirigeixen noms consolidats de l'escena catalana com Marta Pérez, Vero Cendoya, Anna Barrachina o el junedenc Ramon Giné i es podrà veure en tres espais diferents: el Teatre de l'Escorxador (30 de novembre), el Teatre Ateneu de Tàrrega (1 de desembre) i el Teatre Foment de Juneda (2 de desembre). A Juneda serà a les sis de la tarda i en lloc d'adquirir les entrades a un preu predeterminat, l'actuació funcionarà amb l'anomenada taquilla inversa, és a dir, els espectadors abonaran a la sortida el que creguin convenient en funció del que hagin vist.

Sis centres participants
Incursió Social va néixer el 2012, inicialment com un curs intensiu adreçat a professionals i estudiants del sector teatral, però aviat va fer una aposta pels col·lectius més vulnerables i el 2013 ja era un projecte experimental amb la residència municipal d'avis de Juneda i l'associació Talma de suport a persones amb discapacitat. Els seus usuaris eren els protagonistes no només de la representació d'un espectacle sinó del procés creatiu previ, i amb aquesta idea ha anat creixent, incorporant nous centres col·laboradors i ampliant, per tant, el radi d'acció. El que era Juneda Incursió Social ara ja és Incursió Social.

Des de fa uns anys, són sis els centres que hi participen, i a Talma i la residència municipal d'avis cal afegir-hi Acudam de Mollerussa, Sant Joan de Déu d'Almacelles, l'associació Alba de Tàrrega i el centre de dia per a la gent gran Monestir de Sant Bartomeu de Bellpuig, els usuaris dels quals destinen uns tres mesos als assajos per a la iniciativa. L'espectacle gira cada any al voltant d'un tema diferent. El 2016, per exemple, va ser la situació de les persones refugiades i l'any passat es va fer una comèdia sobre el món de l'art.