COMARCA
- Les Borges Blanques

'L'èxit de la Fira rau en la seua capacitat d'innovació'

La catorzena edició de la Fira Oli Verge Extra i 48 edició Fira de les Garrigues, que es celebrarà entre els dies 21 i 23 de gener al pavelló de l’Oli de les Borges Blanques, s’ha presentat aquest matí a les instal·lacions de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, al complex de la Caparrella. El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert ha presidit l’acte que ha comptat amb la participació també de l’alcalde de les Borges, Miquel Àngel Estradé, del director del Patronat de la Fira, Xavier Gispert i del director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, Gregori Canalias.

Gilabert ha dit que l’èxit de la Fira “rau en la seva capacitat d’innovació. Desperta molt interès –ha afegit- per la seva gran varietat d’oferta, per la qualitat dels olis que es presenten, i pel fet que es produeix la venda directa de productes agraris, la qual cosa provoca que hi hagi un gran nombre de visitants que siguin de fora de les comarques lleidatanes i fins i tot de fora de Catalunya”.
Per la seua part, Gilabert ha explicat que “la Fira de les Borges és una de les tres grans icones firals que existeixen a les comarques de Lleida conjuntament amb la Fira de Sant Miquel de Lleida i la Fira de Sant Josep de Mollerussa”.

L’objectiu principal de la Fira és apostar per la gastronomia i la qualitat alimentària i donar a conèixer l’oli. Així hi haurà una mostra de productes alimentaris de la comarca, sessions de tasts guiats per experts d’olis, vins, vinagres i productes artesans, tastets d’embotits de pagès, el paté d’arbequina, els bombons d’oli verge, les típiques orelletes de festa major, els olis aromatitzats de bolets, les melmelades artesanes, entre moltes altres especialitats alimentàries de les terres de Lleida, rutes de l’or líquid presentades pel Consell Comarcal del Segrià, i la novetat dels tasts de pans artesanals.
La Fira es completarà amb jornades tècniques sobre els beneficis de la dieta mediterrània per a la salut, la reconversió de l’olivera i l’ametller al cultiu ecològic, i el sector dels fruits secs.

També es celebrarà la tercera edició de la Mostra de la Pedra i es presentarà el nou logotip del pa de ronyó per impulsar la promoció d’aquest pa típic de la comarca de les Garrigues que tramita l’IGP (Indicació Geogràfica Protegida) com a distintiu de qualitat.

Aquesta és la tercera i´última de les presentacions. La Fira es va presentar el passat 14 de gener a Cornellà de Llobregat i en una aposta per promocionar el certamen fora de Catalunya, es va viatjar fins a València el passat 10 de gener. La mostra –que compta amb un pressupost de 150.000€ i que genera un moviment econòmic superior als 24 milions d’euros anuals- acollirà 120 d’expositors, dels quals més de 40 seran de marques d’oli verge d’oliva. La organització preveu superar els 60.000 visitants, la qual cosa suposaria augmentar la xifra de l’any anterior.