CARRETERES

Proposen crear accessos a l’AP-2 des de Castelldans

Ajuntaments com els de la Granadella, el Soleràs, el Vilosell, els Omellons i Artesa de Lleida, així com el Consell Comarcal, aproven una moció per fer més permeable l’autopista.

Els dos pobles garriguencs més propers a l'autopista AP-2 són l'Albi i Castelldans. Des de la creació de la infraestructura el 1979, l'Albi disposa de sortida pròpia, la 8, que va entrar en funcionament al cap de poc i dona accés a bona part del centre i est de la comarca. Ara, amb la perspectiva de l'alliberament de l'autopista el 2021, formacions polítiques com ERC i plataformes civils com Rescap-2 defensen que es creï, també, una sortida a Castelldans, que es troba a només 600 metres de la via i donar, així, accés a les Garrigues Altes per una banda i, per l'altra, a municipis com Juneda. 

Mocions
En aquest sentit, els republicans han presentat mocions a diversos ajuntaments de les Garrigues i, de moment, han estat aprovades als de la Granadella, el Soleràs, el Vilosell i els Omellons. Així mateix, l'últim ple del Consell Comarcal va aprovar també la proposta, amb l'abstenció dels consellers del PDeCAT. L'Ajuntament d'Artesa de Lleida (Segrià) ho ha aprovat per unanimitat.

També a l'Espluga de Francolí
Al maig, l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), municipi també molt proper a l'AP-2, va presentar un estudi tècnic al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per demanar que s'habiliti un accés a l'autopista des del municipi davant la previsió d'alliberament de les autopistes. L'alcalde, David Rovira (PDeCAT), explicava aleshores, en declaracions a Espluga FM Ràdio, que el projecte és viable, amb un cost relativament econòmic i que, a més de l'Espluga, milloraria la connectivitat de municipis com Blancafort, Solivella, Senan, el monestir de Poblet o la zona pròxima a Tàrrega.

Reunions i xerrades 
La plataforma Rescap-2 està duent a terme una ronda de trobades amb representants polítics de diverses formacions. A més de la reunió mantinguda a l'octubre amb el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, el col·lectiu s'ha reunit en els darrers dies amb diputats lleidatans d'ERC, En Comú Podem i el Partit Popular, a qui han traslladat la "urgència d'allargar el desviament bonificat de camions fins a Lleida-Soses" i l'acceleració dels tràmits per a les rotondes de Juneda, així com la "necessitat d'iniciar un estudi informatiu de nous accessos a l'AP-2". A més dels de l'Espluga de Francolí i Castelldans-Juneda, Rescap-2 en demana un altre a Puigverd-Artesa. Al tancament d'aquesta edició, la plataforma oferia una xerrada sobre aquest assumpte a Torregrossa.