URBANISME
- Les Borges Blanques

La llinda més antiga de les Borges continua sense tornar a la façana on era, ara renovada

Datava de l’any 1558 i es va extreure durant unes obres a la façana de la casa. Fonts municipals van apuntar que l’element s’estava restaurant.

A principis d'any, durant unes obres en una casa del carrer Hospital de les Borges, es va extreure la llinda del portal de l'edifici, catalogada com l'element d'aquest tipus més antic de la població, ja que datava de l'any 1558. Aleshores, fonts de l'Ajuntament van apuntar que la peça s'estava restaurant. Quasi un any després, però, i amb les obres de reforma de la façana acabades, la llinda continua sense haver retornat al seu lloc originari, que ha estat refet amb totxos i revestit.

Segons la normativa patrimonial a nivell estatal, el fet de tenir més de 100 anys d'antiguitat atorgava una protecció especial a la peça, que no es podia canviar de lloc ni fer-hi obres o reparacions sense l'autorització prèvia de la Generalitat i en feia els ajuntaments responsables de la vigilància i conservació. 

L'immoble en qüestió va quedar en risc de desaparèixer fa tres anys, arran de l'esfondrament de l'edifici del costat, un conjunt que forma part del traçat urbà medieval, tot i que l'estructura dels edificis és la pròpia del segle XIX.