COMARCA
- El Vilosell , Juncosa , La Floresta , Maials , Sarroca de Lleida , Vinaixa

La solidaritat garriguenca s’enlaira en els pobles petits

El 15 i 16 de desembre, una allau d’actes solidaris amb motiu de la Marató de TV3 van ocupar l’agenda de la comarca. El Vilosell, de cent vuitanta habitants, va recaptar 4.100 €

Imatge d’un dels actes realitzats al Vilosell durant la Marató de TV3 d’enguany. FOTO: M.R.A

La Marató de TV3 ja s'ha convertit en un clàssic de les setmanes prèvies al Nadal. Associacions culturals, clubs esportius, persones a títol particular, etc. esdevenen voluntaris i, alhora, organitzadors d'actes de tota classe en la qual participen i col·laboren econòmicament la majoria de la població. Tots els esforços previs respecte a l'organització dels actes tenen l'objectiu d'engrandir encara més el marcador final de la Marató, que enguany, en l'edició dedicada a la lluita contra el càncer, va acabar superant els deu milions d'euros.

El Vilosell, de rècord
El municipi del Vilosell compta al voltant de cent vuitanta habitants. Després d'organitzar diversos actes solidaris els dies previs i el mateix cap de setmana: campionat de futbolí, parxís, tómbola, vermut, escala en hi-fi, venda de mosaics, un tastet on tothom cuina un plat etc. van recaptar 4.100 € per a la Marató 2018, si fem una divisió ràpida, cada habitant del Vilosell va aportar gairebé 23 €, una xifra rècord. La M. Rosa Alemany és presidenta de l'Associació de dones 'Les Llobes' i regidora de l'ajuntament i, tant en un vessant com en l'altre, ja fa uns anys que s'involucra en els actes programats al poble "Portàvem treballant en la Marató des de finals de setembre. No ens esperàvem tanta recaptació; l'any passat vam aconseguir aportar 2.670 € i aquest any ens havíem marcat l'objectiu de superar els 3.000 €; arribar als 4.100 € ens ha omplert a tot el poble de molta satisfacció". Alemany també destaca la iniciativa que han tingut els joves de la localitat, que van organitzar el torneig de futbolí i parxís "En pobles d'una dimensió reduïda, com ho és el nostre, és molt agraït de veure que tothom, en major o menor mesura s'implica en la Marató; nosaltres vam començar els actes durant el pont de principis de desembre perquè així, la gent amb vincles amb el Vilosell que viu a fora també van poder aportar el seu gra de sorra."

Els grans pobles petits
L'exemple del Vilosell serveix per il·lustrar el fet que en els pobles petits de les Garrigues la solidaritat s'expressa d'una forma més majoritària, arribant a implicar a gairebé el cent per cent de la població. A Sarroca, amb 330 habitants, es van recaptar 3.026 €, a Maials, 945 habitants, 4.150 €, a Almatret, que compta amb 319 persones, 1.741,55€ a la Floresta, amb 155 habitants, 2.272,8 €, a Llardecans, de 470 habitants, van recaptar 3.000 €, a Vinaixa, amb un padró de 483 habitants, es van recollir 1.700 €, a Juncosa,  408 habitants, es va arribar a la xifra de 1.450 €, i la inèrcia segueix en la gran majoria de pobles de la comarca que no arriben al miler d'habitants però que aconsegueixen unes ràtios molt elevades entre la recaptació final i el nombre de persones que viuen al municipi.