COMARCA
- Les Borges Blanques

Les cooperatives centenàries rebran el premi Cultura de l'Oli 2019 a les Borges

Aquest 2019 arriben als 100 anys les d'Arbeca, l'Albi, Juncosa, el Cogul i l'Albagés. Anteriorment, ho han fet les dues de les Borges i les de Maials, Cervià i Aspa.

(foto: Aj. Borges)

L'última presentació de la 22a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i 56a de les Garrigues, que va tenir lloc ahir diumenge a Arbeca, va donar a conèixer el premi Cultura de l’Oli 2019, que s’atorga en el marc del certamen d’aquest cap de setmana, i enguany recaurà sobre les cooperatives agrícoles que han arribat als 100 anys d’existència. Durant el 2019, celebraran l’efemèride les d’Arbeca, l’Albi, Juncosa, el Cogul i l’Albagés i anteriorment ho han fet les dues de les Borges i les de Maials, Cervià i Aspa. D’altra banda, enguany també faria el centenari la de la Floresta, absorvida per Sant Isidre de les Borges. La del Soleràs, tot i tenir estatuts des de 1918, commemorarà els 100 anys el 2020, que és quan va començar a funcionar a l’emblemàtic edifici actual.

En edicions anteriors, el premi Cultura de l’Oli s’ha atorgat al doctor Eduard Escrich (2018), la dibuixant Pilarín Bayés (2017), la Fundació Alícia (2016), l’Acadèmia Catalana de Gastronomia (2015), la doctora Montserrat Fitó (2014), el polític Xavier Trias (2013) i el president del Futbol Club Barcelona Sandro Rossell (2012).

Reconeixements a la tradició i la innovació 
En el transcurs de l'acte celebrat a Arbeca, l’alcalde de les Borges i president del Patronat Fira de les Garrigues, Enric Mir, i el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, van lliurar els reconeixements a la tradició i la innovació al servei de les Garrigues, que han estat pels forns elaboradors de pa de ronyó (Capell, Rosselló, Fusté i Ca La Mariana) quant a tradició i per la cooperativa de Juncosa quant a innovació.

Visita del president de la Generalitat
En aquesta edició del certamen es comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, i diversos consellers del Govern. Així mateix, s’ha convidat Pilar Rahola al bateig dels nous gegants de les Borges, la religiosa Lucía Caram a l’acte de cloenda, cuiners com Carles Gaig, els germans Torres o Carme Ruscalleda, i l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume-Alonso Cuevillas, entre altres, que apadrinarà l’agermanament amb la fundació Alícia. La inauguració de la fira anirà a càrrec de la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló.